Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki Sedat Ülük, 14 yaşından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde tarım üretiminde yer alıyor. Ülük, endüstriyel tarıma karşı geleneksel tarım üretiminde ısrar ediyor. Ülük, buradan elde ettiği ürünleri pazarda satarak geçimini sağlıyor.



MA’nın haberine göre, Ülük, ürünlere gelen zamlara işaret ederek, "Eskiden bir demet rokayı 1 TL’ye satardık. Ona rağmen geçimimizi sağlıyorduk. Ama şimdi bir demetini 5 liraya satıp akşam eve dolu bir ceple de dönsen hiçbir şey alamıyorsun. Ceplerimiz anında boşalıyor. Günde 2 bin TL de kazansan yine eve sadece bir poşetle dönebiliyorsun" dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir’den tarihi yapıda yeni çalışma Diyarbakır Büyükşehir’den tarihi yapıda yeni çalışma

“KAR DEĞİL, ZARAR EDİYORUZ”
Gelir ve giderlerinin birbirini karşılamadığını dile getiren Ülük, şunları söyledi: "750 TL elektriğe gidiyor. Bir kısmını devlet karşılıyor. Su faturası yaklaşık 200 TL geliyor. Kira 2 bin 250 TL. Ayrıca 3 çocuğum öğrenci, onların okul masrafları oluyor. Bir çocuğum okulu bıraktı ve pazarda bana yardım ediyor. Çoğu zaman kar değil, zarar ediyoruz. Pazarda müşteriler de fiyatlardan şikayet ediyor. Onlara da hak veriyorum. Ama bizim de o kârımız olmuyor. Zararına satış yapıyoruz."
 
“HEVSEL'İ KORUYUN”
Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve listeden çıkma riski bulunan Hevsel Bahçeler’nin kaderine terk edildiğini kaydeden Ülük, "Örneğin boru döşemeye başladılar. Ama tamamlanmadı, yarıda bırakıldı. Projeler hep sözde kaldı. Mesela ‘Dicle Nehri’nin etrafını yapacağız’ deniliyordu, yapılmadı. Buranın yolları da çok kötü. Turistler de çok fazla ziyarete geliyor. Ama gördükleri tablo beklentilerini karşılamıyor. Halbuki yollar daha iyi yapılsa insanların buraya gelip görme koşulları daha rahat olsa kıymeti de daha iyi bilinir" ifadelerini kullandı. 
 
Ülük, Hevsel Bahçeleri’nde organik tarımın sürdürülmesi için korunması gerektiğini ve bu noktada tüm sivil toplum örgütlerinin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: MA