Galeria davasının gerekçeli kararı açıklandı Galeria davasının gerekçeli kararı açıklandı

Dünyanın en eski 12. şehri seçilen Diyarbakır'a bugüne değin 33 medeniyet ev sahipliği yapmıştır. Nitekim Tarihî binlerce yıl öncesine dayanan Diyarbakır, geçmişten gelen serüven dolayısıyla birçok uygarlığa da misafirlik yapmıştır. Birçok dine, dile, ırka, örfe, adetlere, geleneklere ve göreneklere saygı duymuş olan bu kadim şehir, beraberinde lezzet tatlarıyla da ün kazanmasına vesile olmuştur. Mücadele gazetemiz sizler için, Diyarbakır'a geldiğinizde tatmanız gereken yöresel lezzetleri sıraladı.

Ciğerr

CİĞER KEBABI 
Diyarbakır’ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz.

Meftune yemek


 
MEFTUNE
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tadındaki ekşilik sumaktan gelir. Patlıcanlı ya da kabaklı olarak hazırlanabilir. En makbulü etle hazırlananıdır.
 
PIÇIK (HILLORİK)
Küçük bulgur toplarından oluşan ve bol yoğurtla servis edilen güzide bir yemektir. Bir diğer adı hılloriktir.

Diyarbakır'ın sevilen yöresel lezzeti Nardan Aşı


 
NARDANAŞ
Yağsız kıyma, soğan, köftelik bulgur, pul biber, tereyağı, salça, su ve nar ekşisi ile yapılan Diyarbakır yemeğidir. Dilerseniz nar taneleri ile de tat verebilirsiniz

Yemek Duvaklı Pilav


 
DUVAKLI PİLAV
Yemesi en lezzetli pilavlardan bir tanesidir. Kıyma ve badem pilavın üzerinde süzülür. Afiyet olsun.

çörekk


 
MAHLEPLİ DİYARBAKIR ÇÖREĞİ
Yassı ya da pelik şeklinde hazırlanan, bol mahlepli bol lezzetli bir çörektir. Susamla süslenir.

Diyarbakır Kaburga Dolması


 
KABURGA DOLMASI
Koyun kaburgası iç pilavla doldurulur, iç pilavında yenibahar, bol karabiber ve salça vardır.
 
SERBİZER
Bir nevi mercimek çorbasıdır. Ancak yeşil ya da kırmızı değil kara mercimekle hazırlanır.

Diyarbakir Elma Duzmesi


 
ELMA DÜZMESİ
Biber dolması gibi hazırlanır, ekşi ve tuzlu bir lezzettir. İkiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir.

SUMAK SUYU
Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden bir tanesidir. Yoğunlaştırılmış hali sumak ekşisidir.

paluze tatlısı


 
PALUZE TATLISI
Osmanlı mutfağında da yerini alan paluze tatlısı cevizli üzümlü pekmez tatlısı olarak da bilinir.
 
TIRŞİK
Kahramanmaraş mutfağında da rastlanan tırşık, türlü yemeği gibi servis edilir. İçine nohut da konulur.
 
KİBE MUMBAR
Mumbar dolmasının Diyarbakır halidir. Kuzu sakatadından yapılan mumbarın içine nane ve bolca baharat konulur. Eşsiz bir lezzete sahiptir.

Diyarbakır Habenisk Çorbası


    
HABENİSK
Bir nevi mercimek köftesidir ama lezzeti dillere destandır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK