Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı ile Dicle Üniversitesi Aşçılık Programı işbirliğiyle 326 kişinin katılımıyla düzenlenen yarışmada finale kalan 10 şef, Sur ilçesindeki tarihi Cemilpaşa Konağı'nda hünerlerini sergiledi. Yarışmada Diyarbakır’ın tescilli yöresel yemekleri öne çıkarken, puanlamanın ardından "hebenisk çorbası"yla Özlem Aydın birinci, "tereyağlı kengerli bulgur yatağında incik"le Dilber Ekinci ikinci, "kaburga dolması"yla İpek Tekin üçüncü oldu. 

Diyarbakır’ın kuş cennetinde balıklar yok oluyor! Diyarbakır’ın kuş cennetinde balıklar yok oluyor!

Tereyağlı kengerli bulgur yatağında incik

Yarışmada hazırlanan yemek ve tatlılar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi'nin de aralarında olduğu jürinin beğenisine sunuldu. Yapılan puanlamanın ardından "hebenisk çorbası"yla Özlem Aydın birinci, "tereyağlı kengerli bulgur yatağında incik"le Dilber Ekinci ikinci, "kaburga dolması"yla İpek Tekin üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara madalya verildi, aşçı bıçak seti hediye edildi.

Kaburga dolması

Final yarışmasının ardından konuşan Genel Sekreter Çiftçi, 12 bin 500 yıllık tarihiyle Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. İlde hüküm süren 33 medeniyetin birikimi olan lezzetleri gelecek nesillere aktarmak için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak gayret içerisinde olduklarını belirten Çiftçi, şöyle konuştu: "Gastronomi noktasında önemli bir şehiriz. Diyarbakır mutfağını bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz. Buranın turizminde önemli bir mihenk taşı olan gastronominin daha iyi yerlere gelmesi, yöresel lezzetlerin tanıtılması noktasında bu ve benzeri etkinlikleri sürdüreceğiz. İnşallah bu lezzetleri gelecek nesillere en iyi şekilde taşıyacağız." 

HABENİSK ÇORBASI HAKKINDA
Diyarbakır mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan Habenisk, bir çeşit çorbadır. Diyarbakır’ın dövme buğday, yeşil mercimek, nohut ve kuru soğan kullanılarak yapılan kıvamlı olan bu çorba, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 22 Mayıs 2022 tarihinde tescil edilerek, coğrafi işaret almıştır.

HABENİSK ÇORBASININ HAZIRLANIŞI:
Islatılan nohut dövme buğday ile birlikte suda haşlanır. Üzerine yıkanmış yeşil mercimek ilave edilir ve kaynar su ilavesiyle birlikte pişirmeye devam edilir. Yemeklik doğranan soğan, yağda pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulan soğan çorbaya eklenir, çorba yoğun bir kıvama gelene kadar pişirilir. Üzerine pul biber eklenir.


Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik