Almanya'dan Türkiye'ye tatil için gelen Böcek ailesi, Ortaköy'de yedikleri yiyecek sonrası zehirlendi. Hastaneye kaldırılan aileden 3 ve 6 yaşındaki iki kardeş dün hayatını kaybederken, bugün de anne Çiğdem B. yaşamını yitirdi. Baba Servet B.'nin ise entübe edildiği öğrenildi. Öte yandan olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Olayın ardından gıda güvenliğini bir kez daha gündeme taşıyan olayın ardından Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kritik uyarılarda bulundu.

"GIDA ZEHİRLENMESİNDE HİJYEN ÖNEMLİ"
Gıda zehirlenmelerinin temelinde hijyenin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Göral, son dönemde bazı vatandaşların midye tüketimi sonrası rahatsızlandığını ifade etti. Prof. Dr. Göral, "İki çocuk veya aile fertleri etkilenmiş. Midyenin hijyenine uyulmazsa salmonella, vibrio gibi bakteriler ve toksinler bulaşabilir, bu da gıda zehirlenmesine yol açabilir. Temiz ve bilinen yerlerden tüketildiğinde genellikle sorun yaşanmıyor. Ancak yaşlı, çocuk, bebek, hamile veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde tablo ağır seyredebilir" dedi.

Kumpir Faciası 2 Çocuk Öldü, Anne Ve Babanın Durumu Kritik!-1

Diyarbakır'da iki aile arasında kavga: Çok sayıda yaralı var
Diyarbakır'da iki aile arasında kavga: Çok sayıda yaralı var
İçeriği Görüntüle

"TÜKETİCİ VE HAZIRLAYICILARIN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR"
Midyenin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına uymanın kritik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Göral, "Hazırlayan kişinin elleri, bıçaklar, malzemeler ve kesme tahtaları temiz olmalı; yemek yedikten sonra ellerin de temiz olması gerekiyor. Bakteri temasına bağlı bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi durumlar yemek yedikten 15 dakikadan 3 saate kadar ortaya çıkabilir. Hafif vakalar dinlenme ve sıvı gıdalarla atlatılabilir, fakat orta ve ağır vakalarda mutlaka hekime başvurulmalı" ifadelerini kullandı.

MAYONEZLİ GIDALARA DİKKAT
Prof. Dr. Göral, kumpir gibi mayonezli gıdalarda da hijyenin önemine değinerek, "Staphylococcus gibi bakteriler uygun olmayan şartlarda ürüyebilir ve ciddi bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü veya şoka kadar giden tablolar oluşturabilir. Bu nedenle bilinen, güvenilir yerlerden alınması, yemek öncesi ellerin yıkanması ve hazırlayanların hijyen kurallarına uyması kritik. Hijyen sağlandığında gıda kaynaklı sorunlar genellikle önlenebilir" uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA