Diyarbakır'da nasıl çekildiği hakkında “sırrı çözülemeyen tandır fotoğrafı” olarak sosyal medyada gündem oldu. Fotoğrafı çeken Mehmet Kılıçoğlu Mücadele Gazetesi’ne konuştu, sırrı açıkladı. Kılıçoğlu, tandırın içindeki külleri temizleyerek fotoğraf makinesini yerleştirdiklerini belirterek, uzaktan kumandayla fotoğrafı çektiğini açıkladı.


 
“KURGULANMIŞ BİR SAHNEDİR”
Fotono21 Fotoğraf Derneği Başkanı Mehmet Kılıçoğlu, tandır fotoğrafının sırrını şöyle açıkladı: “Geleneksel tandır fırınları yerin içine gömülü, yuvarlak ve derin çukurlar şeklindedir. Üst kısmı dardır, iç kısmı geniştir. Tandırın içinde zamanla biriken küller, pişirme sırasında oluşan yüksek sıcaklık ve yapının kapalı olması, günümüz fotoğraf makineleriyle içeriden bir fotoğraf çekmeyi imkânsız hale getirir. Bu nedenle, tandır ekmeğinin yapılışını gösteren bu fotoğraf gerçek bir pişirme anı değil, kurgulanmış bir sahnedir. Öncelikle tandırın içindeki küller temizlenmiş, böylece içeri konan makinenin zarar görmesi engellenmiştir. Tandırın içi doğal olarak karanlık olduğu için, içine ışık kaynakları yerleştirilerek ortam aydınlatılmıştır. 

tandır ekmek

“UZAKTAN KUMANDA İLE KONTROL EDİLMİŞTİR”
Fotoğraf makinesi, tandırın içine aşağıdan yukarıya bakacak şekilde yerleştirilmiş ve uzaktan kumanda ile kontrol edilmiştir. Görüntü sanki tandırın içine girilmiş ya da yukarıdan bakılmış gibi durabilir, ancak bu fotoğraf özel bir kurgu ile hazırlanmıştır. Tandırda ekmek pişirme süreci, hem geleneksel yönü korunarak hem de günümüz teknolojisiyle dikkatlice canlandırılmaya çalışılmıştır” diyerek uzun zamandır merak konusu olan fotoğrafın sırrını açıklamış oldu.

Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın gerisinde kaldı! Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın gerisinde kaldı!

Mehmet Kılıçoğlu

TANDIR EKMEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kılıçoğlu, maliyetinin düşük olması ve sanayi tipi fırınlarda üretilen ekmeklerden daha uzun süre taze kalabilmesi nedeni ile tandır ekmeklerinin tercih edildiğini söyledi. Kılıçoğlu, "Sofra kültürümüz değişimlere uğrasa da geleneksel ekmek pişirme yöntemlerimiz halen devam ediyor. Genellikle kubbe şekildeki yapılan ve ısı kaybını engellemek için dar bir hazineye sahip olan sıvanmış çamur ile şekillenen tandır fırınları mahallelinin ortak kullanım alanların da hizmet verir. Sur içinde fotoğraf çekmeye çıktığınızda, asırlardır devam eden bu geleneği, tandırın iç duvarına yapıştırılarak büyük bir maharetle pişirilen ekmekleri ve bu ekmeklerden size ikram eden cömert insanları görürsünüz. Biz de tandırın içine bıraktığımız fotoğraf makinesi ile burada ekmek pişiren kadını çektik" dedi.

Muhabir: Fatih SURUÇ