Osmanlı Dönemi’nde Diyarbakır, ipek kozası üretiminin yapıldığı önemli şehirlerden biri olarak gösteriliyordu. İpek böcekçiliği alanındaki üretim, sonraki dönemlerde de devam etti. Ancak koşullar nedeniyle ipekböcekçiliği üretimi düşse de Osmanlı'dan bu yana devam eden bu üretim günümüze kadar gelmeyi başararak önemli bir yer edindi. Günümüze ise zor koşullara rağmen Kulp ilçesi, Türkiye’de ipek böcekçiliğinin en üst sıralarda olduğu bir merkez haline gelmeyi başararak adından söz ettiriyor. İpekböcekçiliği ilçede birçok ailenin de ekmek kapısı olmaya devam ediyor.

İpek Böcekçi̇li̇ği̇

IPEK KOZASININ ÇOĞU DİYARBAKIR KULP’TAN
Bölgenin önemli tarım kentlerinden Diyarbakır’da son yıllarda ipek böceği yetiştiriciliği de öne çıkarak yeni bir gelir kapısı oldu. İpek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştığı Kulp’ta yılda tonlarca yaş koza elde ediliyor. Kulp bu anlamda bölgenin ipek üretiminde birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de ipek kozasının yüzde 60'ı, ipek ihtiyacının ise yüzde 10’u Kulp ilçesinden karşılanıyor.

Diyarbakır gül şehri oluyor! Cadde ve sokaklar renklendi Diyarbakır gül şehri oluyor! Cadde ve sokaklar renklendi

Ipekböcekçiliği

KULP İPEKBÖÇEKÇİLİKTE BİRÇOK BÖLGEYİ GERİDE BIRAKTI
Türkiye’de birçok yerde üretimi gerçekleşen ipek böcekçiliği, bölgede Batman’ın başta Sason ilçesi olmak üzere bazı yerlerde yapılmaktadır. Öte yandan Kulp, bir dönem ipek böcekçiliği üretiminde birinci sırada olan Bursa'yı da geride bırakarak Türkiye birincisi olmuştu.

BİRÇOK AİLENİN GELİR KAPISI
Hatırı sayılır ipek kozası üretiminin yapıldığı Kulp ilçesindeki üreticiler, köy boşaltmaları sürecinde 10 yılı aşkın bir süre kesintiye uğramış olsa bile son yıllarda tekrar destek görmeye başlanmıştır. Ancak desteğin daha da artması halinde, Diyarbakır'ın ipek koza üretiminde dünya birincisi olacağı bile öngörülüyor. Ayrıca ipekböcekçiliği birçok aile için gelir kapısı oluyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik