Galatasaray’ın UEFA Kupasını kazandığı sezon kulübün en fazla süre alan beşinci futbolcusuydu. Arsenal’le oynanan final karşılaşmasında 95 dakika forma terletmişti. İşte Hugo lakaplı Suat Kaya’nın hem futbol kariyeri hem antrenörlük kariyeri…

SUAT KAYA KİMDİR?

1967 yılında İstanbul’da dünyaya gelen orta saha mevkiine oynayan Suat Kaya, kariyerine sarı kırmızılı kulüp Galatasaray’da 1986/87 yılında başladı. Başlar başlamaz da ilk kupasını kazanan futbolcu sonraki sezon Konyaspor’un yolunu tuttu. 1987/1992 yılları arasını Konyaspor’da geçiren futbolcu burada takımın efsanelerinden olurken büyüklerin de dikkatini çekti. Yeniden yetiştiği kulübüne, adeta evine dönen Suat Kaya artık oynayabilecek kıvamdaydı Galatasaray için.

1992/93 sezonunda yeniden başladığı kulübünde ilk sezon 15 maça çıktı dört kupayı birden kaldırdı. Sonraki sezon 44 maça çıkarak 9 gol kaydetti ve bir kupa kazandı. Bu sezon A Milli Takımda oynama fırsatı da bulan Kaya, sonraki sezon Galatasaray’da 41 maça çıktı yine bir kupa daha kazandı. Bu sezon 12 gol atan futbolcu A Milli Takımda da ilk golünü kaydetti.

1995/96 sezonunda 38 maça çıktığı sarı kırmızılı kulüpte 5 gol kaydeden futbolcu iki kupayı da kazanmayı başardı. Sonraki sezon 29 maçta iki gol kaydetti iki de kupa kazandı. 1997/98 sezonunda 31 maçta altı gol kaydederken iki de kupa kazandı.

GALATASARAY’IN EFSANESİ OLDU

Suat Kaya yıllarca formasını terlettiği kulübün efsanesi olacağı o seneye geldi. Yani 1999/00 sezonu. Sarı kırmızılı kulüpte o sezon kulübün en fazla süre alan beşinci oyuncusu oldu. Tam 47 maça çıktı. Fakat gol olarak ise en verimsiz sezonu olan Kaya yine de performansı ile beğenileri kazandı. Bir sezona bir gol atabilen futbolcu bir golle dört kupayı kazandı. Sonraki sezon Süper Kupayı kazandı. 2001/02 sezonunda son Şampiyonluğunu da alarak son kupasını kazanan futbolcu 2002/03 sezonunda kariyerini Galatasaray’da noktaladı.

Efsane Diyarbakır’ın unutulmaz futbolcusundan acı haber! Efsane Diyarbakır’ın unutulmaz futbolcusundan acı haber!

DİYARBAKIRSPOR’U DA ÇALIŞTIRDI

Suat Kaya profesyonel kariyerini tamamladıktan sonra antrenörlüğe başladı. Ancak teknik direktörlük kariyeri futbol kariyeri gibi olmadı. Deneyimli hocanın ilk kulübü Gaziantep FK oldu. Sonraki sene Orduspor olurken burada 15 maça kulübün başında çıktı. Beş galibiyet, beş mağlubiyet ve beş beraberlikle kulüpten ayrılan hoca Rizespor ve tekrardan Gaziantep’i çalıştırdı.

2010/11 sezonuna TFF 1.Lig’de başlayan Diyarbakırspor’un başına getirilen Kaya, kulüpte yalnızca bir galibiyet alabildi. 17 maçta 1 galibiyet, 6 beraberlik ve 9 mağlubiyetle Diyarbakırspor’dan ayrılırken kulüp o sezon kümeye düştü.

Suat Kaya, teknik direktörlüğü süresince Göztepe ve Menemen FK’yla da kariyerinde iki kupa kazanmayı başardı. Teknik adam son olarak geçtiğimiz sezon Tuzlaspor’u çalıştırdı.

Muhabir: Onurcan GÜLER