Coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sebebiyle ülkemizde hayvancılık oldukça gelişmiş bir sektördür. Hayvancılık ile paralel olarak Türkiye’de süt ürünleri sektörü de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple Türk mutfağı, yöresel peynir çeşitliliği açısından zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Anadolu’nun hemen her bölgesinde farklı biçimlerde üretilen yöresel peynirler, kahvaltı sofralarımızı zenginleştirmektedir. 

BESLEYİCİ VE SAĞLIKLI BİR SÜT ÜRÜNÜDÜR
Eşsiz kokusu ve aroması ile kahvaltı sofralarının sevilen lezzetlerinden olan otlu peynir, Van’ın Erciş ve Gevaş bölgelerinde genel olarak koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Van otlu peyniri içerisinde yabani nane, sirmo, çünk, çöven, dereotu ve kekik gibi birçok ot bulunmaktadır. Otlu peynirler, kuru ve salamuralı olmak üzere iki şekilde üretilmektedir ve sıklıkla kuru olanı tercih edilmektedir. Otlu peynir, üretiminde kullanılan lezzetli ve şifalı bitkiler sayesinde oldukça besleyici ve sağlıklı bir süt ürünüdür.

OTLU PEYNİRİN FAYDALARI
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan Van otlu peynir, diş sağlığını koruyarak dişleri güçlendirmektedir.
Şifa deposu olan otlu peynir, içeriğinde barındırdığı linoleik asit, sfingolipid ve konjuge gibi maddeler sayesinde düzenli tüketildiğinde kansere yakalanma riskinizi en aza indirmektedir.
İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum ve B vitamini barındıran otlu peynir, kemikleri ve eklemleri güçlendirmektedir.

Otlu peynir, düşük sodyum oranı ile kalp ve damar sağlığınızı koruyarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırmaktadır.
Otlu peynir, güçlü içeriği sayesinde bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır ve düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
İçeriğinde bulunan triptofan maddesi sayesinde stresi düşürücü özelliği de bulunan otlu peynir, depresyon riskini en aza indirmektedir.


VAN OTLU PEYNİRİ NASIL TÜKETİLİR?
Eşsiz baharat kokusu ve benzersiz aroması ile otlu peynir, kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmez peynir çeşitlerinden biri olacak. Kahvaltı sofralarının yanı sıra poğaça ya da börek gibi hamur işlerinde veya makarnalara ekleyerek de kullanabilirsiniz. Ayrıca Van otlu peynir ürünlerini yemeklerinizin yanında aperatif olarak da servis edebilirsiniz.

Deprem bölgelerine 400 milyon euroluk destek Deprem bölgelerine 400 milyon euroluk destek

OTLU PEYNİR ÜRÜNLERİ NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Beslenme uzmanları, her süt ürününde olduğu gibi sağlıklı ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için otlu peynir ürünlerinin de buzdolabında saklanmasını tavsiye etmektedir. Kalıp halinde satılan otlu peynir ürünlerini hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Günlük ihtiyacınız kadar peyniri kesip aldıktan sonra geri kalan otlu peynir ürününü salamura halinde ya da streç film ile sarılmış olarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi