Karlı bir günden Diyarbakırspor’un vedası Karlı bir günden Diyarbakırspor’un vedası

Diyarbakırspor, Diyarbakır Amatör Ligi'nin iki ezeli rakibi Diclespor ve Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kuruldu. 1968-1975 yılları arasında 8 sezon Türkiye 3. Ligi'nde mücadele eden Diyarbakırspor, 1975-76 sezonunda Ali Kahraman'ın başkanlığı ve Şeyhmus Akçadağ'ın ikinci başkanlık ile futbol şube sorumluluğu görevlerini birlikte yürüttüğü dönemde Türkiye 2. Ligi'ne yükseldi ve ertesi sezon Türkiye 2. Ligi şampiyonu olarak Süper Lig'e yükseldi.

DÜNYADA BUNU BAŞARAN SADECE 2 TAKIM VAR
Diyarbakırspor, 2 yıl içerisinde hiç ara vermeden 3. Lig'den Süper Lig'e yükselen; Türkiye'nin ilk, dünyanın ise ikinci takımı olmuştur. Dünya'da bu başarıyı ilk elde eden ekip İngiltere'nin Nottingham Forest kulübüdür.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA SÜPER LİG'E ÇIKAN İLK KULÜP
Ali Kahraman ve Şeyhmus Akçadağ da Diyarbakırspor'a o dönemlerde altın yıllarını yaşatan yöneticiler olarak hafızalarda yer edindi. 1977-1980 yılları arasında 3 sezon Süper Lig'de kaldı. 1978-79 sezonunda 4 hafta lider kaldığı ligi 5. sırada bitirdi. Öte yandan Diyarbakırspor, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nden Süper Lig'e çıkan ilk kulüptür. 

DİYARBAKIRSPOR 2. AMATÖR LİGİ'NE DÜŞTÜ
Diyarbakırspor, 2013-2014 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de sezon öncesi ligden çekildiği için ve bir sonraki sezonda da Diyarbakır Süper Amatör Lig'e katılmadığı için 2015-2016 sezonunda doğrudan Diyarbakır 1. Amatör Ligi'ne dahil oldu. 22 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 17 yenilgi aldı ve lig sonuncusu olarak Diyarbakır 2. Amatör Ligi'ne düştü.

Diyarbakırspor ayrıca Süper Lig'den her sezon küme düşerek 3 sezonda Amatör Bölgesel Amatör Lig'e düşen 2. takımdır. Diğer takım ise Göztepe'dir.

RENKLERİ VE AMBLEMİ
Diyarbakırspor, bugün formasında taşıdığı renklerin yeşilini Diclespor'dan ve kırmızısını Yıldızspor'dan almıştır. Diğer bir iddiaya göreyse, kulübün renkleri karpuzun dışı ile içinin renklerinden gelmektedir. Amblemi ise kentle özdeşleşen Diyarbakır'ın kale surları ile karpuzundan oluşur.

Efsane Diyarbakırspor şuan TFF Bal Ligi 9. Grup’ ta 41 puanla 3. sırada mücadele ediyor.

Muhabir: Abdullah AKYOL