1991 yılında hayata gözlerini açan, şu anda İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nü okuyan şair Mustafa Turay, Diyarbakır'da yazmış olduğu Gök Gürültülü Sağanak Yaşam ile Yelkovan Durağı isimli kitaplarıyla biliniyor. Bugüne kadar birçok dergide edebiyat ve sinema üzerine yazılar kaleme alan Turay, Diyarbakır'ın edebiyat anlamında önemli bir noktada bulunduğunu ve yazarlar ile şairlerin diyarı olduğunu söyledi.

Diyarbakır ulaşımda yeni hat! Vatandaş sevindi Diyarbakır ulaşımda yeni hat! Vatandaş sevindi

"DİYARBAKIR TAM BİR EDEBİYAT ŞEHRİ"
Birçok edebiyatçının Diyarbakırlı olduğunu söyleyen Turay, "Diyarbakır tam bir edebiyat şehri. Ahmed Arif, Cahit Sıktı, Sezai Karakoç, Yılmaz Odabaşı ve daha nice büyük şair ve yazarın toprağında filizlendiği yer. Türkiye’de ebediyat konumunda bana göre üretkenlik bakımında en üst sıralarda yer aldığına inanıyorum. Şehrin sokaklarında, surlarında bir şiir kokusu var. Bunu hissetmek güzel bir duygu, aynı zamanda ilham verici bir şehir. Edebiyat, Diyarbakır’ın genetiğinde var ve bu yadsınamaz bir gerçek." dedi.

"KENDİ TARZIMI OLUŞTURMA ÇABASINDA OLDUM"
Üçüncü kitabının hazırlığını yaptığını söyleyen Turay, "Serbest şiirler yazıyorum, kuralsız ama özgür ve duygu dolu. Zaten önemli olan şiirde duyguyu hissetmek değil midir? Yoksa düz yazıdan ne farkı kalır ki. Hep kendi tarzımı oluşturma çabasında oldum ve hep bu doğrultuda ilerleyeceğim. Benzer ve kendini tekrarlayan şiir kalıpları bana göre değil, doğama aykırı. Aynı zamanda edebiyatseverlere de okumaları gereken yazarları ve şairleri sıralamak istiyorum. Şiirde Küçük İskender, Arkadaş Z. Özger, Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Ümit Yaşar, Atilla İlhan, Orhan Veli, Özdemir Asaf, Hasan Hüseyin, Amed Arif, Cahit Sıktı, Murathan Mungan, Yılmaz Odabaşı ve aklıma gelmeyen nice kalem emekçisi kesinlikle okumalılar. Öykü ve romanda ise Sabahattin Ali hayranıyım, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk ve Hakan Günday’ı severek okuyorum." diye konuştu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK