Diyarbakır’da hava sıcaklıklarının artmaya başladığı bu günlerde, güzel havanı tadını çıkarmak ve rahatlamak için uygun yerler arayan vatandaşlar, piknik yerlerini araştırmaya başladı. Peki Diyarbakır’da en güzel piknik alanları neresidir? Biz sizler için piknik yerlerini araştırırken sizde mangalınızı hazırlamayı unutmayın.

İŞTE DİYARBAKIR’DA PİKNİK YAPILACAK 10 YER;

1) DEVE GEÇİDİ PİKNİK ALANI

Devegeçidi Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1965-1972 yılları arasında inşa edilen Deve Geçiti barajı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında yeniden düzenlenerek hizmete açılmıştır. Özellikle hafta sonları çok yoğun olan Devegeçidi piknik alanı, ziyaretçilerine keyifli bir piknik deneyimi sunuyor.

2) DİYARBAKIR KENT ORMANI VE KENT PARKI

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2015 yılında yapımına başlanan Diyarbakır'da Kent Ormanı ve Kent Parkı şehir merkezinden sıkılanlar için yeşillikler içerisinden piknik yapabilir, mangal yakabilirsiniz. Diyarbakır’dan Silvan yoluna 4,5 km gittikten sonra U dönüşü yapın,700 metre geri geldikten sonra sağa(eski Hani yoluna) dönün 1 km ileride Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı kapısını göreceksiniz.

3) DİCLE ÜNİVERSİTESİ PİKNİK ALANI

Dicle Üniversitesi Piknik Alanı, Diyarbakır'a Bağlı Kayapınar ilçesinde yer alan Dicle Üniversitesinin içinde yer almaktadır. Şehir merkezine yakın olması nedeniyle Diyarbakırlıların sıkça ziyaret ettiği yerler arasındadır.

4) ERGANİ (MAKAM DAĞI)

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Hz. Zülküf'ün makam yeri olduğu için ‘Makam Dağı' olarak isimlendiren dağın üzerinden ilçenin etrafı tam olarak görünüyor. Zülküf Peygamberin uzun yıllar kaldığı Makam Dağı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine 5 km uzaklıktadır. Makam dağı bin 515 metre yüksekliktedir. Dağın tepesinden Ergani ilçesinin tamamı görünür. Diyarbakır Salnâmeleri'nde Nebî Zülküf makamının Ergani'de bulunduğu ve bu makamın müzeyyen bir surette tamir ve tefriş edildiği bilgisi bulunmaktadır. Makam Dağı'nda bulunan Zülküf Nebi Zaviyesi'nin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgi olmasa da, 924/1518 tarihli Tahrir Defterlerinde vakıf kaydının bulunması, Osmanlı döneminden daha önceyi işaret etmektedir. İçinde Hz. Zülküf makamı bulunan ve türbe olarak adlandırılan bu yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2008 yılında restore edilmiştir. Makam Dağı'nın 20-30 kişinin namaz kılabileceği küçük bir mescit de bulunmaktadır.

5) GÖLETLİ PARK

Merkez ilçede yer alan Gölet Park, mimari açıdan ilgi çekiyor olup yaz kış yoğundur. 2011 yılında yapılmaya başlanan 55 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Göletli Park’ın 10 dönümü gölet olarak kullanılmaktadır. Diyarbakır’daki ilk su parkı olma özelliğini taşıyan park adanın üzerinde; üç adet kafe, büfe, yarımada şeklinde amfi tiyatro, yürüyüş parkurları ve oturma yerleri bulunuyor. Gölde bir deniz bisikletiyle kısa bir gezinti yapabilir ve yeşil alanlarda mola verebilirsiniz.

6) ÇINAR/ÇEME REŞ (KARAÇAY)

Çeme Reş olarak bilinen Karaçay var. Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Aşağı Konak köyünde bulunan ve bölge halkı tarafından Çeme Reş olarak bilinen Karaçay, görüntüsü, buz gibi kaynak suyu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bölge, turistler tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.

7) EĞİL

Eğil Sokak Fotoğrafı

Zengin geçmişiyle tarihi bir öneme sahip olan Eğil ilçesi,  Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberler Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa’nın içlerinde bulunduğu altı nebiyi ağırlaması üzerine peygamberler şehri ismini almıştır. Kültür ve inanç turizminde basamakları bir bir çıkan Eğil; Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma İmparatorluğu ile Büyük Selçuklular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Asur döneminden kalan Eğil Kalesi, yüksek bir kayalık üzerine inşa edilmiş olup pek çok medeniyete ev olmuştur. Asur Dönemi’ne ait Deran Mağaraları’nın büyük kısmı su altında kalmış olup yalnızca bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiştir. Çevresinde pek çok tesisin yer aldığı ilçeye adeta renk katan Eğil Baraj Gölü’nde feribot seferleri yapılmaktadır. Gölde balık tutup tesislerde yaparak yiyebilirsiniz. Ayrıca Bungalov evlerinde de konaklayabilirsiniz.

Dicle Üniversitesi’nde yemek fiyatlarına yüzde yüz zam! Dicle Üniversitesi’nde yemek fiyatlarına yüzde yüz zam!

Kayalara oyularak yapılan Kral Mezarları, görülmeye değer içi boş mezar odalarıdır. Bu mezarlar Asur ve Ermeni krallara aittir. İlçedeki Zülküfl, Elyesa, Harun-u Asefi, Yunus (Zennun), Melak, Harut Peygamberlerinin türbelerinin bazısı su altında kalmıştır. Yakın bir tarihte onarım yapılan türbeler de yoğun olarak ziyaret ediliyor. Burada bir de restoran bulunuyor.

8) ŞEYHANDEDE ŞELALESİ

Tıpkı Geliye Goderne gibi Diyarbakır’ın az bilinen güzelliklerinden olan Şeyhandede şelalesi, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.  Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Şeyhandede şelalesi, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ gibi yakın illerde ikamet eden vatandaşların da gözde mekanı haline geldi. Yaklaşık 30 metreden akan şelale, bölge halkı tarafından bile yeterince bilinmemektedir. Şeyhandede köyüne yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan şelaleye, patika yoldan 45 dakika yürüdükten sonra ulaşılabiliyor.

9) GAZİ KÖŞKÜ PİKNİK VE MESİRE ALANI

Gazi Köşkü ziyaret saatleri yaz ve kış mevsimine göre değişiklik gösteriyor. Köşk yaz aylarında daha erken açılmakta olup, kış aylarında ise daha geç ziyaretçilere hizmet vermektedir. Yaz mevsiminde 09.00 ile 18.00 saatleri arasında Gazi Köşkü ziyaretçilere açıktır. Mesire alanı ise herhangi bir saat sınırlamasına tabi değildir. Gazi Köşkü'ne giriş ücretsizdir.

10) KARAKÖPRÜ SOSYAL YAŞAM PARKI VE MESİRE ALANI(FİDANLIK)

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları yapılan “Karaköprü Sosyal Yaşam Parkı ve Mesire Alanı” geçen sene bu vakitlerde hizmete açtı. Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır - Mardin karayolu üzerinde bulunan ‘Karaköprü Sosyal Yaşam Parkı ve Mesire Alanı’ndaki çalışmalarını geçen sene tamamlamıştı. İçerisinde; Havuz, Gül Bahçesi, Futbol, Basketbol, Voleybol, Tenis Sahaları, Binicilik ve Atıcılık Tesislerinin olduğu eski ismi Yenişehir Fidanlık Alanı vatandaşların hizmetine sunuyor.

Editör: Abdullah Akyol