Türkiye’de tarihi ile ön plana çıkan 10 il arasında Diyarbakır Mardin Urfa’da yer aldı. Peki bu listede hangi iller hangi tarihi yapılarıyla ön plana çıktı?

DİYARBAKIR MARDİN URFA’DA LİSTEDE YERLERİNİ ALDI

Diyarbakır Mardin Urfa’nın da yer aldığı tarih kokan iller arasında Trabzon, Antalya, Konya, Edirne, Bursa, İzmir ve İstanbul’da yerlerini aldı. İşte il il tarihi yapıların olduğu iller:

10- TRABZON

Karadeniz denince akla gelen illerin başında Trabzon yer alırken tarihi yapıları ise Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Vazelon Manastırı ve Trabzon müzesiyle öne çıkıyor.

9-ANTALYA

Akdeniz’de turist çeken illerin başında yer alan Antalya’da ise tarihi olarak Perge Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Aspendos Antik Tiyatrosu, Termessos Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti de yer aldı.

8-KONYA

İç Anadolu ili olan ve bir dönemler Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya da tarihi ile dikkat çeken bir il olmakta. Yapılar arasında ise Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Konya Arkeoloji Müzesi ve Alaaddin Keykubad Cami gibi yer almakta.

7-EDİRNE

Bir dönem Osmanlı’nın da geçici başkentliğini yapmış olan Edirne’de tarihi yapılarıyla öne çıkarken bunların başında ise Selimiye Camii yer almakta. Bunun yanı sıra Eski Camii, Üç Şerefeli Camii, Tarihi Rüstempaşa Kervansarayı ve Bayezid Külliyesi yer almakta.

6-BURSA

Osman Gazi’nin hayalleri arasında yer alan Bursa, Orhan Gazi döneminde fethedildikten sonra Osmanlı Devleti’nin bir dönem başkentliğini yaptı. Bu süre içerisinde Bursa’da özellikle Bursa Ulu Camii, Yeşil Türbe, Koza Han, Osman Gazi Türbeleri ve Irgandı Köprüsü gibi yapılara sahip.

5-İZMİR

Ege kıyılarının önemli şehirleri arasında yer alan ve Türkiye’nin nüfus olarak en büyük üçüncü kenti olan İzmir ise Efes Antik Kenti, Agora Antik Kenti, Smyrna Agorası, Pergamon Antik Kenti ve İzmir Saat Kulesi gibi yapılara ev sahibi olmakta.

Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor! Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor!

4-İSTANBUL

İstanbul ise Osmanlı Devletinin yüzyıllarca başkentliğini yapmış, yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alırken tarihi yapıları da bir o kadar fazla olarak bulunmakta. Bu yapıların arasında en başta Ayasofya Camii gelmekte. Bunun yanı sıra Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Süleymaniye Camii, Dolmabahçe Sarayı, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ve Kız Kulesi gibi birçok yapıya sahip.

Şanlıurfa Fotoğraf

3-URFA

Urfa’da tarihi yapılarıyla öne çıkan iller arasında yer alırken Göbeklitepe, Balıklı Göl, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Rızvaniye Camii ve Mevlid-i Halil Camii gibi yapılara ev sahipliği yapmakta.

Mardin Fotoğraf

2-MARDİN

Mardin’de köklü tarihi ile öne çıkan iller arasında bulunurken birçok turisti de ağırlamaya devam ediyor. Mardin ili sınırları içerisinde ise Deyrulzafaran Manastırı, Mardin Müzesi, Mardin Kalesi, Mardin Ulu Camii ve Zinciriye Medresesi gibi yapılar bulunmakta.

Diyarbakır En Güzel Fotoğraflar(1)

1-DİYARBAKIR

Binlerce yıllık tarihi ile bölgenin en önemli tarihi yapılarını da bünyesinde barındıran Diyarbakır’da ise akla ilk gelen Diyarbakır Ulu Camii olmakta. Bundan sonrasında Malabadi Köprüsü, Silvan Kalesi, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri bulunmakta.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER