DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır Havalimanında yaşanan aksaklıkları ve azaltılan uçak seferlerini Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır’da uyarı geldi! 24 bölgeye su verilmeyecek Diyarbakır’da uyarı geldi! 24 bölgeye su verilmeyecek

Diyarbakır Havalimanı’ndaki Arızaya Tepki

Diyarbakır Havalimanı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır Havalimanında sisli havalara uygun aletli iniş sistemi bulunmadığı için yaşanan aksaklıklar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya

BÖLGEDE İNİŞ SİSTEMİNDEN UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLİYOR

Önergede şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde başta Diyarbakır Havalimanı olmak üzere CAT2 seviyesine göre hazırlanmış Aletli İniş sistemi bulunmayan hava meydanları yoğun sis sebebiyle operasyonel sıkıntılar yaşamaktadır. 2024 yılının ilk haftasında etkili olan sis sebebiyle Diyarbakır, Batman ve Mardin’de birçok uçak seferi iptal edilmiştir. Yoğun sisten dolayı iniş yapamayan ve çevre illere yönlendirilen uçakların tehlikeli alçak uçuşları basına yansımıştır.

ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ DİYARBAKIR HAVALİMANINA GEREKLİDİR

30 Aralık 2023 tarihinde 1’i çocuk 11 kişinin bulunduğu özel jet, Diyarbakır Havalimanı’na iniş yaptığı esnada pistten çıkarak kaza yapmış, şans eseri yolcu ve mürettebatta ölen ya da yaralanan olmamıştır. Ancak Diyarbakır Havalimanı temizlik için 2 gün boyunca uçuşlara kapatılmıştır.

Aletli İniş Sistemi (ILS) kategori 2 seviyesine göre düzenlenmiş hava meydanlarında görüş mesafesinin düştüğü olumsuz hava şartlarında uçuş iptalleri olmadan, daha rahat iniş yapılabilmektedir. Yakın zamanda Rize-Artvin Havalimanı ve Gaziantep Havalimanı’na kurulan ILS Diyarbakır Havalimanı için de gereklilik arz etmektedir. Maliyeti yüksek olan bu yatırım Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatı bünyesinde finanse edilebilir.

Bu bağlamda;

1- Diyarbakır Havalimanı’nda son beş yılda sis nedeniyle iptal olan sefer sayısı kaçtır?

2- Diyarbakır Havalimanı’na CAT2 seviyesine uygun ILS kurulması için çalışmanız bulunmakta mıdır?

3- Hava Seyrüsefer Altyapılarında gerekli yatırımlar neden gecikmektedir?

4- Diyarbakır Havalimanı’na uçak seferleri neden azaltılmaktadır?” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi