Gazeteci Saffet Azbay, 1977-78 sezonunda Beşiktaş ve Diyarbakırspor arasında yaşanan transfer sürecini şöyle anlattı:

Diyarbakırspor için düzenlenecek etkinlik iptal edildi! Diyarbakırspor için düzenlenecek etkinlik iptal edildi!

“Anadolu'da bir yıldız gibi parlayan Diyarbakırspor, başarıdan başarıya koşmuş ve iki yıl içinde 3.Lig'den 1.Lig'e kadar yükselerek tarih yazmıştı. Ama bununla yetinmeye niyeti yoktu. Hedef 1.Lig'i de (Süper Lig) sağlamaktı.

Bir yandan 3.Lig'den 1.Lig'e uzanan büyük başarının kahramanı iskelet kadro korunuyor, diğer yandan Türk futbolunun önemli yıldızlarına teklif götürülüyordu. O dönemki gazetelerin transfer haberlerinde köşe başıydı.

İş insanları tam destek veriyor, bölge halkı inanılmaz ilgi gösteriyordu.

Hayal bile edilemeyen yıldızların yolu Diyarbakır'la gerçekleşiyordu.

Reşit Kaynak, dönemin hem milli takım hem de Beşiktaş'taki yıldız golcülerindendi.

Dönemin Beşiktaş Futbol Şube Sorumlusu Süleyman Seba, sözleşmesi biten Reşit Kaynak’a 600 bin teklif eder ,“Türkiye’de bu rakamdan fazlasını verecek kulüp olmaz” diyerek kapıyı kapatır. Reşit’in gönlünde memleketi Adana vardır ancak Adanaspor da talep edilen rakamı kabul etmez.

Ertesi gün basına bomba gibi haber düşer. Ligin yeni ekibi Diyarbakırspor devreye girer ve 1 milyon karşılığında dönemin ünlü yıldızını transfer eder. Vehbi ve Baykul’la beraber Süper Lig’i sallayan Reşit, Diyarbakırspor’un ligi ilk 5 arasında bitirmesini sağlar ve yeniden Milli Takım’a seçilir.

Futbolu bıraktıktan sonra bir süre Diyarbakırspor'da teknik direktörlük de yapan Reşit Kaynak'ı ne yazık ki 25 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu kaydettik.

Bu vesile ile Reşit Kaynak ve Diyarbakırspor efsanesini oluşturanların mekanı cennet olsun.

(Resimdeki ikili mücadele ise 1978-79 sezonunda 1-1 biten Diyarbakırspor-Galatasaray maçına ait olup Reşit Kaynak ve Fatih Terim top kapma mücadelesinde. İkisi de aynı zamanda Adana’lıdır)”

Kaynak: Haber Merkezi