HaberTürk’ün haberine göre, Kastamonu'nun Daday ve Karabük’ün Safranbolu ilçeleri Sakin Şehirler Ağı'na (Cittaslow) dahil edildi. 72 farklı alanda incelemeye alınan ilçeler 'sakin şehir' seçilerek Cittaslow Türkiye'nin yeni üyeleri oldular. Diyarbakır’ın Eğil, Çüngüş gibi ilçelerin de listede olması beklenirken, henüz bir gelişme olmadı.

Diyarbakır'ın Çüngüş Ilçesi

Diyarbakır'ın Çüngüş Ilçesi

TÜRKİYE'DE SAKİN ŞEHİR SAYISI 25 OLDU
Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şarköy (Tekirdağ), Şavşat (Artvin), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta), Yenipazar (Aydın), Seferihisar (İzmir), Finike (Antalya), Karabük’ün Safranbolu, Kastamonu (Daday)

SAKİN ŞEHİR (CİTTASLOW) NE DEMEK?
Sakin şehir (cittaslow) uygulaması 1999 yılında İtalya'da başladı. Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 296 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda.

Diyarbakır'da Aile Haftası için yürüdüler Diyarbakır'da Aile Haftası için yürüdüler

SAKİN ŞEHİR
İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor. Kavram, artan kentleşme ve nüfus artışları dikkate alındığında, şehirlerin kendilerine özgü özelliklerinin kaybolmasını engellemeyi amaçlıyor.

CİTTASLOW FELSEFESİ
Cittaslow felsefesi; yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı savunuyor. İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçek bir alternatif olabileceğini anlatıyor.

Kaynak: HaberTürk