Maraş merkezli depremlerin ardından ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan deprem illeri arasında Diyarbakır’da yerini alırken, son bir yıl içerisinde yurt genelinde mali sıkıntılar biraz daha derinleşti. Genel seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olurken aldığı radikal kararlar sonrası faizler de yüzde 50’lere kadar ulaştı. Peki bu sürecin sonuçlarına baktığımız takdirde neler oldu?

Diyarbakırlı gençler köy köy geziyor Diyarbakırlı gençler köy köy geziyor

TÜRKİYE CARİ AÇIĞI KAPAMAK İSTEDİ DİYARBAKIR TERSE GİTTİ

Bakan Mehmet Şimşek’in faizlerin artırımı üzerinden yapmak istediği meselelerden birisi de vatandaşların alım işlemlerini kısarak hali hazırdaki satışlardan elde edilecek gelirle beraber Türkiye’nin cari açığını kapatmak oldu. Ancak bu durum Diyarbakır’da tersi bir durum oluşturdu.

Deprem illeri arasında yer alan Diyarbakır’da TÜİK’in 2024 Şubat ayı verilerine baktığımızda dış ihracat oranları yüzde 16,5 azalırken dış ithalat ise yüzde 114’lük bir oranla artış kaydetmiş. Yani Diyarbakır, genel ticaret sistemi içerisinde satışlardan daha çok alım yaparken Bakanlığın politikasının zıddı bir ekonomik tablo ortaya koymuş.

Muhabir: Onurcan GÜLER