Diyarbakır’da elli yıl önce yaz dönemlerinin rahatsızlık veren sivrisineklerine karşı vatandaşlar belediyeye tepki göstermiş. İşte Mücadele’nin 18 Temmuz 1974 tarihli arşiv haberi:

Dicle Mahallesi Sinek Yuvası Oldu

Diyarbakır’da bu ürünün alımı durmuş çiftçi üzülmüş! Diyarbakır’da bu ürünün alımı durmuş çiftçi üzülmüş!

Şiddetli sıcaklar nedeniyle Dicle Nehrinin bazı kesimleri kurumaya yüz tutunca Dicle nehrinin civarında bulunan bazı semtler sinek yuvası haline gelmiştir. Kanalizasyonun aktığı Dicle nehrinden dayanılmaz pis kokular çıkma- ya başlamış. Şehrin bazı semtleri kara ve sivrisinekler istila etmiştir.

Dicle mahallesinden geçen vatandaşlar burunlarını kapamadan yapamıyorlar. Halk Belediyenin nehre kanalizasyonu verilmesinin önüne geçmesini istemekte, mikrop yuvası olan nehirde bulaşıcı, hastalıkların yayılabileceğini söylemektedir.

Yetkililerin halk sağlığına gerekli ölçüde önem verilmediğini belirten Dicle mahallesi sakinleri bir an önce Kara ve Sivri sineklerle mücadele edilmesini istemektedirler. Sıcak yaz günlerinde akşamları biraz olsun serinlemek için gittikleri Dicle nehri kıyısında kokudan duramadıklarını şikayet eden halk, halk sağlığıyla bu kadar alay edilmez demişlerdir.”

İşte haberin sayfadaki görüntüsü:

Muhabir: Onurcan GÜLER