Merkez Sur ilçesi Gazi Caddesi güzergahında bulunan tarihi Hasan Paşa Hanı’nın giriş kısmında bulunan taşın tümsek olması ve tahrip olmasından dolayı günde yüzlerce vatandaşın düştüğü görüldü.

TARİHİ YAPIYA ZARAR VERİLMEDEN ONARILMALI
Tarihi Hasan Paşa Hanı’nda günde onlarca vatandaş giriş kısmında bulunan taşın tümsek olmasından dolayı takılıp yere düşüyor. Bugün itibari ile haberi yaptığımız sırada birçok vatandaşın yere düşüp dizlerini incittiği yaşlı bir vatandaşın ise tümseğe takılıp kafasını taşa vurduğu görüldü. Hasan Paşa Hanı’nda bulunan esnaflarda günde onlarca vatandaşın düştüğünü bu tehlikeli yerin tarihi bozulmadan onarılması talebinde bulundular.

TÜMSEĞE TAKILIP DİZİNİ İNCİTTİ
Mücadele gazetemize konuşan tümseğe takılıp dizini inciten bir vatandaş; “Bu yerin acilen değiştirilmesi gerekiyor. Tarihi bir yapı evet belki düzeltilmesi zor olabilir ama insanın sağlığı daha önemlidir. Buna kesinlikle bir çözüm bulmalılar. Diyarbakır’a 10 gündür gelmişim. Burada 2 kere takılıp düştüm. Bugünde tümseği fark etmedim kafam taşa hafif bir şekilde çarptı. Daha da kötüsü de olabilirdi. Yetkililer bu duruma bir el atmalılar. Sabahtan beridir herkes tümseğe takılıp düşüyor” Diye konuştu.

Hasan Paşa Hanı

Diyarbakır’ın en yüksek yeri burası! Zirvesinde türbe var Diyarbakır’ın en yüksek yeri burası! Zirvesinde türbe var

HASAN PAŞA HANI’NIN TARİHİ
Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır'da Ulu Camii'nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihî han. Hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, Diyarbakır'ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır. Hasan Paşa Hanı'nın 19. yüzyılın ilk yarısında da Diyarbakır'ın en önemli hanlarından birisi olduğu görülmektedir.

Muhabir: Abdullah AKYOL