Mezopotamya’nın kalbinde yer alan Diyarbakır, yalnızca tarihiyle değil, zengin mutfağıyla da adından söz ettiriyor. Et ağırlıklı yemekleriyle tanınan şehir, tescilli Kaburga Dolması başta olmak üzere sayısız lezzetiyle ziyaretçilerini mest ediyor. Anadolu ile Mezopotamya’nın kesişim noktasında bulunan Diyarbakır, binlerce yıllık tarihi kadar köklü mutfak kültürüyle de dikkat çekiyor. Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan şehirde, yöresel yemekler adeta tarihî bir lezzet şöleni sunuyor. Diyarbakır’a gelen her ziyaretçinin ilk sorduğu sorulardan biri "Burada ne yenir?" oluyor. Şehrin gastronomi mirası da bu soruya oldukça zengin bir yanıt veriyor.
DİYARBAKIR MUTFAĞININ TAÇLI LEZZETİ
Diyarbakır denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan Kaburga Dolması, şehrin en çok bilinen ve tescillenmiş lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor. Osmanlı mutfağında da özel bir yere sahip olan bu yemek, kuzu kaburgasının iç pilav ve baharat karışımıyla doldurulup fırınlanmasıyla hazırlanıyor. İç pilavında; kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça ve tuz gibi malzemeler yer alıyor. Özenle hazırlanan bu yemek, hem göze hem damağa hitap ediyor.
LEZZETİN BAŞKENTİ DİYARBAKIR
Kaburga Dolması’nın yanı sıra Diyarbakır mutfağında öne çıkan diğer lezzetler arasında;
Ciğer kebabı, İçli köfte, Sac tava, Mumbar, Hilorik, Bademli pilav, Babaganuç, ekşili sıkma ve meftune gibi yemekler de bulunuyor. Tatlılarda ise tescilli burma kadayıf, sütlü Nuriye tatlısı, yöreye özgü çörekler, örgü peyniri ve yaz sıcaklarında ferahlatıcı özelliğiyle tercih edilen meyan kökü şerbeti ön plana çıkıyor.
TARİHİYLE OLDUĞU KADAR MUTFAĞIYLA DA EFSANE
Yüzyılların yükünü zarafetle taşıyan Diyarbakır, tarihî surları, hanları ve camileri kadar mutfak kültürüyle de kendine hayran bırakıyor. Yerel halkın titizlikle yaşattığı bu zengin mutfak mirası, hem Türkiye’den hem dünyadan gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor