Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun, en geniş ve en sağlam surlarından biri olarak kabul edilen ve 5 bin 800 metre olan Diyarbakır Surlarında kaç tane burç vardır, isimleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Diyarbakır On Gözlü Köprü'nün bilinmeyen efsanesi: “Allah’a giden yol” Diyarbakır On Gözlü Köprü'nün bilinmeyen efsanesi: “Allah’a giden yol”

Diyarbakır Surlar Sur Fotoğraf

Üzerindeki yazıtlar, kabartmalar ve mimari özellikleriyle dikkat çeken bu önemli burçlar, köklü geçmişi ve birçok medeniyete yaptığı ev sahipliğiyle ziyaretçilerin büyülenmesini sağlıyor. Burçların sahiplendiği her bir ismin ayrı bir hikâyeden oluştuğunu duyan yerli ve yabancı turistler, eşsiz mimarisi ve tarih kokan atmosferi karşısında anlatmak istedikleri şeyin kelimelerle anlatılmayacağı ifadesi yüzlerine yansıyor.

Diyarbakır Surlar

TOPLAM 101 BURÇTAN OLUŞMAKTADIR
Diyarbakır Valiliği’nin resmi internet sitesindeki bilgilerde, “Diyarbakır Surları, iç ve dış kale olmak üzere toplam 101 burçtan oluşmaktadır. En önemli burçların bazıları ise Dağkapı Burcu, Selçuklu Burcu, Ulu Beden Burcu, Yedi Kardeş Burcu, Nur Burcu, Keçi Burcu, Leblebi Kıran Burcu ve Fındık Burcu, üzerindeki yazıtlar, kabartmalar ve mimari özellikleriyle dikkat çeken önemli burçlardır. Burçlar, plan formlarına göre dairesel, dörtgen ve çokgen olmak üzere üç tipe ayrılmaktadır. Surların çevre uzunluğu iç kale dahil yaklaşık 5800 metredir.”

Öte yandan Diyarbakır Surları UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL