Diyarbakır’ı hafızasında önemli bir yere sahip Karpuz Festivali, 1960’ların sonlarında şehrin kalbinde büyük bir coşkuyla kutlanıyordu. Yöresel kıyafetli kadınların korteji ve askerlerin düzenlediği kalabalık, kentin kültürel belleğinde bu fotoğraf ile iz bıraktı. Deliller Hanı (Hüsrev Paşa Hanı) kapısı önünde çekilen bu kare, o yılların şenliklerini ve toplumsal heyecanını bugüne taşıyor.
Fotoğrafta önde yöresel kıyafetler giymiş kadınlar kortej halinde yürürken, arkada askerlerin güvenliği sağladığı görülüyor. Bu manzara, festivalin hem halkın katılımıyla hem de resmi destekle düzenlenen bir etkinlik olduğunu gözler önüne seriyor.
DEV DİYARBAKIR KARPUZLARI
Festivalin merkezinde elbette dev karpuzlar yer alsa da bu fotoğrafta Karpuz Festivaline katılan kentlilerin coşkusunu gösteriyor. Surlarla özdeşleşen bu ürün, develerin sırtları üstünde kortejler eşliğinde taşınırdı. Yarışmalarda en ağır ve en güzeli seçilir, şehrin bereketi tüm Türkiye’ye tanıtılırdı.
KÜLTÜREL BELLEKTEKİ YERİ
Deliller Hanı önünde kaydedilen bu kare. Bir zamanlar var olan kentin hafızasında yer dinmiş festivalin günümüze yansıyan ilk görüntülerden biridir.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda Karpuz Festivali düzenlense son 2 yıldır düzenlenmiyor.