Binlerce yıllık köklü geçmişe dayanan tarihi, kültürü ve mimarisi ile Hurriler, Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Partlar, Sasaniler, Romalılar ve Bizanslılar gibi büyük devletlerin yanı sıra, Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi önemli Türk-İslam devletlerinin medeniyetlerine ev sahipliği yapan kadim şehir Diyarbakır Surlarının kaç kapısı bulunuyor?
DİYARBAKIR SURLARIN ANA KAPISI 4, TOPLAM 34 KAPISI VAR
Diyarbakır Surlarda ana kapılar, küçük kapılar ve sonradan açılanlar olmak üzere toplam 34 kapı bulunmaktadır. Dış surların 4 ana kapısı DağKapı (kuzey), Urfa Kapı (batı), Mardin Kapı (güney) ve Yeni Kapı’dan (doğu) oluşuyor.
Diğer kapılar ise, İç kalede Saray Kapı ve Küpeli Kapısı sur içine, Oğrun Kapı ve Fetih Kapı sur dışına açılmaktadır. Daha sonraki yıllarda ulaşım ihtiyaçları için Tek Kapı ve Çift Kapı açılmıştır. Yirminci yüzyılın başlarına kadar sur kapılarının geceleri kapatılarak kente giriş çıkışın denetlendiği bilinmektedir. Ayrıca, binlerce yıllık geçmişe sahip olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır.
HURRİLER DÖNEMİNE KADAR UZANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Kalkan balığı figürünü andıran Diyarbakır Surlarının yapımına başlandığı tarih kesin olarak bilinmemekle beraber MÖ 3000-2500 yılları arasında Hurriler dönemine kadar uzandığı düşünülüyor. Fakat surlar, günümüzdeki şeklini 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantius’un döneminde aldığı biliniyor.