Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehirlik Mahallesi Yaradanakul Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanın etrafındaki demir çitlerin içinde bulunduğu beton temelin bazı yerleri yıkıldığı için söz konusu demir çitler devrilip düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Bu tehlikeyi gören bina sakinleri, olumsuz bir durumun yaşanmaması için kendilerince bir önlem aldığı görüldü. Apartmanın etrafında bulunan ve devrilme tehlikesi bulunan demir çitlerin özellikle orada oynayan kendi çocuklarının üzerine düşmemesi ve onlara zarar vermemesi için bir demirciyi çağıran bina sakinlerinin aldığı önlem ise “hem akıllara durgunluk hem de zarar” dedirtti.  

AĞAÇLAR ZARAR GÖRDÜ
Şehitlik Mahallesi Salı Pazarı’nın kurulduğu yerde bulunan apartmanın etrafındaki devrilme tehlikesi bulunan demir çitlere karşı profillerle önlem alındığı görüldü. Demir profillerinin bir ucu devrilme riski bulunan demir çitlere kaynatılırken, diğer ucu ise demir çubuklarla orada bulunan ağaçlara monte edildiği görüldü. Söz konusu apartmanın çevresindeki demir çitlerin devrilmemesi için demir çubuklar geçirdikleri 5-6 ağaca zarar verenlere sert tepki gösteren çevredeki bazı vatandaşlar, yapılan işin önlem değil bir doğa katliam olduğunu savundular. 

TEPKİ GÖSTEREN VATANDAŞLARDAN BELEDİYEYE ÇAĞRI 
Demir çitlerin devrilmesini önlemek için demir profillerin delinen ağaçlara monte edilmesinin akıllara büyük durgunluk ve zarar verdiğini kaydeden çevredeki bazı vatandaşlar, şöyle konuştu:

TRT paylaştı! Diyarbakır'ın eski görüntüleri gündem oldu TRT paylaştı! Diyarbakır'ın eski görüntüleri gündem oldu

“Yapılan bu çalışmayla alınan bu mantık dışı önlemle ağaçlar büyük zarar gördü ve belki de bu ağaçlar kuruyabilir. Demir çitler sırf devrilmesin diye ağaçlara dokunmak, onlara zarar vermek çok yanlıştır.  Çok yazık! Bu bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Ağaçlara zarar vermek sadece doğaya değil tüm insanlara zarar vermek demektir. Doğamıza sahip çıkıp onu korumak hepimizin en asli vazifesidir ve her zaman da olmalıdır. Bu bilinçle yaşayıp hareket edelim. Bina sakinleri, ağaçlara monte edilen demir profilleri bir an önce ağaçtan sökmelidir. Bina sakinleri devrilme tehlikesi bulunan demir çitlere başka şekilde önlem alsınlar. Mesela yıkılan beton temelini yeniden yapıp çitleri sağlamlaştırabilirler ya da bir ucu ağaçlara demir çubuklarla kaynatılıp monte edilen demir profilleri yere dikerek tedbir alabilirler. İlçe belediyesi de yaşanan bu akıldışı durumun ve bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini sağlamalıdır.”

Muhabir: Orhan YALÇIN