Ekonomik sıkıntıların sebep olduğu hayat pahalılığı, vatandaşların alım gücünü düşürmeye devam ediyor. Yaşanan yüksek fiyatların etkilediği sektörlerin başından kuyumculuk sektörü geliyor. Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, kuyumculuk sektörünün can çekiştiğini söyledi. Düğünlerde altın takma oranının yüzde 60'tan yüzde 20'ye düştüğünü belirten Yüksel, evlenen çiftlere artık altın değil para takıldığını söyledi. Yüksel binlerce yıldır süren düğün kültürünün yaşanan ekonomik krizle birlikte yok olma tehlikesi altında olduğunu söyleyerek, faizin bir an önce düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diyarbakır Kuyumcular Ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel

PİYASADA NAKİT KALMADI: KUYUMCULUK CAN ÇEKİŞİYOR
Vatandaşların yüksek faiz oranı sebebiyle bankalara yönelmesi piyasada nakit para sorunu oluşturduğunu söyleyen Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, "Hükümetin ekonomik krizle mücadele ne kadar başarılı olacağını tespit edemiyoruz. Diyarbakır’da kuyumcu esnafı olarak bir ekonomik krizin yaşandığını tespit ettik. Hiçbir esnafımız ürünlerini satamıyor. Bu durumun nereye gideceğini öngöremiyoruz. An itibarıyla kuyumculuk sektörü can çekişiyor. Sıkıntılı bir dönem başlıyor. Faizlerin yüksek olması vatandaşların bankaya yönelmesine neden oldu. Türk parası piyasadan çekildi. Esnaf şu an ürün almak için nakit para bulamıyor. Böyle bir aşamaya geldik. Bu durum özellikle bizim sektör açısından çok büyük sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. Faizin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Böyle de yapacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü paranın piyasaya dönmesi gerekiyor" dedi.

Diyarbakır’da kırmızı ete indirim geldi! Diyarbakır’da kırmızı ete indirim geldi!

DİYARBAKIR'DA BİNLERCE YILLIK ALTIN TAKMA GELENEĞİ BİTİYOR MU?
Yüksel fiyatlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar evlenen çiftlere artık altın takamaz hale geldiğini aktaran Yüksel, bu durumun Güneydoğu’daki düğün geleneklerini de dönüştürdüğünü belirterek, "Alım gücü düştü. Eskiden bir cumhuriyet veya yarım altın düğünlerde hediye ediliyordu. Bu bizim geleneklerimizde var. Evlenen çiftlere hediyeleri altın olarak veriliyordu. Bu kültürümüz, alım gücü düştüğü için evlenen çiftlere altın yerine artık para takılıyor. Bu durum sektörümüzü de etkiliyor. Bu durum daha da kötüye gidiyor. Umarım yaşadığımız sorunlar çözülür, geleneklerimizi eskiden olduğu gibi yaşatırız. Eskiden düğünlerde takıların yüzde 60’ı altın olurdu şimdi ise 20’lere düşmüş durumda" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi