Diyarbakır Tabip Odası (DTO), kentte 2 çocuğun boğmacadan yaşamını yitirdiğini açıkladı. DTO Başkanı Dr. Veysi Ülgen, "Özellikle Kovid-19 pandemisi ardından başlayan aşı tartışmalarına dair olumsuz tutum sürüyor. Kentte 2 çocuğu boğmacadan kaybettik. Arkadaşlarımız sahada boğmacaya rastladıklarını söylüyor. Çağrımız yetkilileredir. Aşı karşıtlığının önüne geçilsin. Tüm aşılar ücretsiz yapılsın. Aşılama ailelerin inisiyatifine bırakılmasın" dedi.

“BOĞMACA BULAŞICI VE ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR”
Evrensel’e konuşan Ülgen, bugün yaşanılan durumun koruyucu sağlığa öncelik verilmemesinin bir sonucunu olduğunu söyledi. Sahadan kendilerine sağlık emekçilerinin boğmaca ile karşılaştığı, 2 çocuğun da hastalığa bağlı yaşamını yitirdiği bilgisi geldiğini açıklayan Ülgen, "Boğmaca ulusal aşı takviminde var. Ancak burada asıl sorun aşılamadaki, bağışıklamadaki düşüş. Yurttaşların aşıdan kaçınması. Özellikle Kovid-19 pandemisindeki aşı karşıtlığı tartışmaları ile yurttaşlar aşıdan uzak duruyor. Buradan çağrımız boğmacanın bulaşının önlenmesine dairdir. Çünkü boğmaca bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Özellikle çocuklar açısından ciddi risk barındırır. Keza yetişkinler için de tehlikeli olabilir. Bu yüzden ergenlere, gebe ve yetişkinlere 1 doz aşıyı öneriyoruz” dedi.

Bahçeye tavuk girdi kavgası: 2 ölü, 1 yaralı Bahçeye tavuk girdi kavgası: 2 ölü, 1 yaralı

“İNSANLARI HASTA OLMAKTAN KORUYACAK YEGANE ŞEY AŞIDIR”
Aşı ile ölümlerin önlendiğini ifade eden Dr. Ülgen, “Aşı ile hastalıktan korunmak mümkün. Fakat var olan aşı karşıtlığı toplum sağlığını tehdit ediyor. Aşının bir amacı kişiyi korumaksa bir amacı da toplumun sağlığını korumak. Maalesef Kovid sürecinde, süreci yönetenlerin şeffaf davranmaması bizi hastalıklardan koruyan aşıları tartışmaya açtı” diye konuştu.

BOĞMACA NEDİR?
Boğmaca, akciğerler ve hava yollarında görülen yüksek bulaşıcılığa sahip bir bakteri enfeksiyonudur. Birçok insanda boğulma sesine benzer bir nefes alımının ardından şiddetli bir öksürük nöbeti ile kendini gösterir. Boğmaca aşısı geliştirilmeden önce, hastalık önemli bir çocukluk çağı enfeksiyonuydu.

Kaynak: Evrensel