Geçtiğimiz gün Et ve Süt Kurumu kırmızı et ürünlerinde yüzde 48 oranında zam yapıldığını duyurdu. Artan yaşam maliyetleri ise yurttaşları milimlik ucuzluk alanlarına çekmeye devam ediyor. Piyasadan biraz daha ucuz fiyatlı satışın yapıldığı Diyarbakır Et ve Süt Kurumu şubesi önünde ucuz et almak için kuyruğa giren yurttaşların manzarası ekonomik tabloyu gözler önüne seriyor.
“ESK mağazalarında, bugüne kadar piyasanın 66 altında fiyatla tüketiciye ulaştırılan ürünler, artan karkas kesim maliyetleri nedeniyle yapılan fiyat düzenlemesinden sonra piyasanın 15 altında satılmaktadır” şeklindeki açıklamayı yapan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli 18 mağazada ete yüzde 48’lik zammın yapıldığını duyurdu.
Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı et fiyatlarında yaptığı yüzde 48 zamdan sonra ESK Diyarbakır Satış Mağazası önünde “ucuz et” kuyruğuna giren yurttaşlar, 2 ayda bir et alamaya geldiklerini ve geçim zorluğuyla yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiriyor.
Diyarbakır Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası önünde yurttaşlar ucuz et kuyruğunda
Et ve Süt Kurumu’nun 18 mağazasından bir de Diyarbakır’da. Diyarbakır ESK Mağazasında “ucuz et” alabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya giren yurttaşlar, geçim zorluğunun yanında bir de 80 kişilik fiş sırası kotasıyla mücadele ediyor. Günlük 80 kişi arasına girebilmek için saatlerce sıra bekleyen yurttaşlar, et fiyatlarından şikayet ediyor.
“ARTIK MİLLET ÇOLUK ÇOCUĞUNU BIRAKIP SOKAKLARA DÜŞECEK”
Sabahın erken saatlerinde “ucuz et” alabilmek için kuyruğa girdiğini ancak 80 kişilik fiş sınırlaması olduğu için fiş alamadığını ifade eden emekli bir yurttaş, “Geçen ay 190 liraya aldığım tüp şimdi 350 TL olmuş. Emekliyim ayda 700-800 lira elektrik parası veriyorum. Emekliyim ve bir kilo et alamıyorum. Öyle olmuş ki artık millet çoluk çocuğunu bırakıp sokaklara düşecek. Öyle bir noktaya gelmiş. Velhasıl şaşırmışız, ne yapacağımızı bilmiyoruz” şeklinde sitemini dile getirdi.
“BİR KİLO TAVUĞUN KİLOSU 35 LİRA OLMUŞ”
ESK’de şuan satılan ürünlerin fiyatlarını geçtiğimiz yıl ile kıyaslayan emekli yurttaş, “Kuşbaşı 66 lira idi şimdi 96 lira olmuş. Kavurma 86 lira iken şuan 127 lira olmuş. Bir kilo kavurma alıp eve götüremiyoruz. Bir kilo tavuğun kilosu 35 lira olmuş. Sabahtan beri gelmişim burada beliyorum, 80 kişilik fiş kotasına bile giremedim” dedi.
GÜNLÜK 80 KİŞİLİK FİŞ KOTASI VAR
ESK Diyarbakır şubesi önünde yaşanan duruma değinen emekli yurttaş sözlerini şöyle devam ettirdi, “Saat 7’de fiş sırası açılıyor. Et satış mesaisi de 9’da başlıyor. Bir sürü kişi fişsiz olarak sıraya girmiş durumda. Sabah saat 7’den beri gelmişiz ve saat 12:00’ye kadar sıra bize ya gelir ya gelmez. Et fişi 80 kişiliktir ve daha fazlasına sıra vermiyorlar. 80 kişiden sonra et kalıyorsa veriyorlar ama kalmazsa bir sonraki gün yine sabahın altısında gelip fiş sırasına giriyoruz. Saat 7’de fiş sırası açılıyor. Et satış mesaisi de saat 9’da başlıyor.”
YURTTALAR 2 AYDA BİR UCUZ ET ALABİLMEK İÇİN KUYRUĞA GİRİYOR
Umudunu 80 kişilik fişin bitimine bırakan bir kadın ise 9 kişilik bir nüfusa sahip olduğunu ve sabah saat 7’den beri ESK’nin önünde bekleyişini sürdürdüğünü aktardı. Umudunu 80 sonrasına bırakan kadın, “9 kişilik bir nüfusumuz var evde ve 2 ayda bir 2 kilogram kırmızı et alabiliyoruz. Onu da görüyorsunuz burada sıraya girerek anca ya alabiliyoruz ya da alamıyoruz. Geçim zorluğu zor bir şey. Biz şuan bu zorluğu çekiyoruz. Çocuklarımızı uykuda bırakarak buraya geldik. Henüz kahvaltı bile yapmış değiliz” ifadelerini kullandı.
ET VE SÜT KURUMU’NDAN AÇIKLAMA
Et ve Süt Kurumu, kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun zammın nedenini uzun kuyruklara bağladı. Uzun, "Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var." ifadelerini kullandı.
Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptı. Kurumun yeni fiyat listesi internet sitesinde yer aldı. Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Dünya Gazetesi’ne konuşan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun piyasanın yüzde 66 daha ucuza et sattıkları için uzun kuyruklar oluştuğunu bu zammın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Uzun, yapılan zamlarla ilgili olarak "Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi" dedi. Üreticiden alım fiyatını da artıracaklarını söyleyen Uzun, "Alım fiyatında da bir artış yapmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Hem sayın bakanımıza sunduk hem de Fiyat İstikrar Komitesi'ne sunduk. Oradan çıkacak karara göre alım fiyatında da artış olacak. Biz de zaten ihtiyacımız olan eti piyasadan kesilmiş et olarak alıyoruz. Bu konuda dijital - elektronik bir ihale açıyoruz. Kilosunu 78 -79 liradan et alıyoruz." dedi. Kurum olarak ayda 500 ton civarında kırmızı et sattıklarını hatırlatan Osman Uzun, "Bizim satışlarımızın büyük bölümü Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na. Piyasaya satışımız çok az. Ülke genelinde 18 satış mağazamız var. Aylık kırmızı et satışımız 500 ton. Yıllık 6 bin ton demek. Zincir marketlere satışımız yok."
Öte yandanTarım ve Orman Bakanlığı'nca, "Et ve Süt Kurumu'nun Türkiye genelindeki 18 satış mağazasında, nihai tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarında düzenlemeye gitmesi, kırmızı et piyasasını etkilememektedir" açıklaması yapıldı. (Sur Ajans)