Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Diyarbakır iki yıl üst üste en mutsuz şehir seçilmişti. Mücadele Gazetesi’ne konuşan Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Atlı, son yıllarda yaşanan toplumsal travmaların psikiyatrik rahatsızlıkların artmasına neden olduğuna dikkat çekerek, özellikle pandemi süreciyle başlayan ruhsal çöküşün, Kahramanmaraş merkezli depremler ve ekonomik zorluklarla daha da derinleştiğine altını çizdi. Atlı, “Yine de İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan birçok insana göre Diyarbakır’daki insanların daha mutlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı

“BU SÜREÇ DAHA TAMAMLANMADAN…”
Pandeminin etkilerine değinen Prof. Dr. Atlı, “Koronavirüs sürecinde yaşanan eve kapanmalar, hastalanma korkusu, yakınlarımızı kaybetme gibi yas süreçleri ruh sağlığını ciddi şekilde etkiledi. Bu süreç daha tamamlanmadan ülkemiz büyük bir deprem felaketiyle sarsıldı. Diyarbakır da bu depremden etkilenen illerden biri” diye konuştu.

Diyarbakır’ı etkileyebilecek 3 deprem var dedi: O ilçeler belli oldu! Diyarbakır’ı etkileyebilecek 3 deprem var dedi: O ilçeler belli oldu!

“40 YAŞ ÜZERİ BİREYLER DAHA DİRENÇLİ OLABİLİYOR”
Özellikle gençlerin geleceğe dair duyduğu kaygıların depresyonu tetiklediğini vurgulayan Abdullah Atlı, “15-18 yaş arası gençlerde ciddi bir belirsizlik hissi hâkim. Gelecek kaygısı, işsizlik, ekonomik zorluklar onların ruh sağlığını doğrudan etkiliyor. 40 yaş üzeri bireyler geçmişten gelen tecrübeleriyle bu zorluklara karşı daha dirençli olabiliyor, ancak gençler için bu daha yıpratıcı” dedi.

Diyarbakır’ın Yaşlı Nüfusu Belli Oldu Kaçı Erkek, Kaçı Kadın

“DİYARBAKIR’DAKİ İNSANLARIN DAHA MUTLU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM” 
Diyarbakır’ın sosyoekonomik yapısına ve politik iklimine de değinen Prof. Dr. Atlı, bu unsurların da psikiyatrik vakalarda artışa neden olabileceğini ifade ederek şunları kaydetti; “Genel olarak mutsuzluk durumu sadece Diyarbakır’a özgü değil. Türkiye’nin birçok şehri benzer duyguları yaşıyor. Ancak ekonomik olarak daha refah içinde olan illerde yaşam biraz daha kolay olabilir. Yine de İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan birçok insana göre Diyarbakır’daki insanların daha mutlu olduğunu düşünüyorum” 

Öte yandan Prof. Dr. Abdullah Atlı, toplumsal dayanışmanın ve psikolojik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, toplum sağlığı açısından ruhsal sorunların göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL