11 Aralık 2021 tarihinde, daha önce mezar yerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde olduğu belirlenen Harzemşahlar Devleti'nin son hükümdarı Celaleddin Harzemşah'ın öldürüldüğü yerin tespit edildiği bildirilmiş ve bu haber dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırmıştı.

Celaleddin Harzemşa Türbe

Mezar yerinin tespiti sonrası birçok çalışma gerçekleşmiş; ardından ise Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Silvan Kaymakamlığı ve Silvan Belediyesi işbirliği ile “Uluslararası Harezmşahlar Devleti ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumu” ortaya çıkmıştı.

ÜÇ CİLTLİK KİTAP YAYIMLANDI
Sunulan tebliğler sonrası üç ciltten oluşan Harezmşahlar tarihi kitabı yayımlandı. Kitaplar; "Harezmşahlar ve Etrafındaki Dünya", "Harezm'den Meyyafarikin'e" ve "Harezmşahlar Devleti" diye üç cilte bölündü.

Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı

"İLÇEMİZİN TARİHİ POTANSİYELİNİN ORTAYA ÇIKARILMASINDA ETKİN ROL OYNAYACAK"
Silvan Belediyesi, resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Silvan Kaymakamlığı ve Silvan Belediyesi işbirliği ile 'Uluslararası Harezmşahlar Devleti ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumu'nda; sunulan tebliğler;Harezmşahlar ve Etrafındaki Dünya, Harezm'den Meyyafarikin'e,  Harezmşahlar Devleti adıyla üç cilt olarak kitap haline getirildi. İlçemizin tarihi ve kültürel potansiyelinin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynayacak bu değerli eserlerin Silvanımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Muhabir: Devrim AKTÜRK