Merkez Sur ilçesi Çifte Han’da her Cumartesi günü düzenlenen tespih festivali yoğun ilgi görüyor. Bazı illerde farklı günlerde düzenlenen Diyarbakır’da ise Cumartesi düzenlenen festivalde tespihler tezgahlara çıkıp 30 lira ile 6 bin dolara kadar satışa sunuluyor. Her Cumartesi günü onlarca vatandaş tespih almak için sıraya giriyor. Vatandaşlar ise düzenlenen festivalden çok memnun kaldıklarını dile getirdi.

Diyarbakır’da bu otobüslere binenler baygınlık geçiriyor! Diyarbakır’da bu otobüslere binenler baygınlık geçiriyor!

HER GÜN FARKLI ŞEHİRLERDE FESTİVAL DÜZENLENİYOR
Bir tespih satıcısı; “Güneydoğu’da özellikle her hafta farklı şehirlerde tespih festivali düzenleniyor. Örneğin Diyarbakır’da Cumartesi günü Mardin’de Pazar, Batman’da çarşamba herkes farklı tespih ürünleri satıyor. Mesela ben doğal taş, deri bileklik, kolye, bakır ara sıra tespih falanda bulunduruyorum. Ne yapalım emekli işidir. Hem vakit geçiriyoruz hem de 3,5 kazanıyoruz. Açık artırma ürünleri oluyor. Onlarda pahalı ürünlerde oluyor. Onların müşterisi farklı oluyor. Onlar genellikle hobi olarak veya koleksiyon yapan kişiler için açık artırma usulü ile satış yapılıyor. 20 ile 30 bin lira arasında bir fiyattan satılıyor” diye konuştu.

KEHRİBAR TAŞI BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Bir tespih alıcısı ise Kehribar taşını önererek birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi. Peki Kehribar taşı gerçekten faydalı mı? Hangi hastalıklara iyi geliyor? Son zamanlarda popülerliğini arttırmaya devam ettiren kehribar taşlarına ilgi artıyor. Özel tasarımıyla beraber kehribar taşının faydaları da bilinen gerçeklerden bir tanesidir. Farklı renklere sahip olan kehribar fosilleşmiş ağaç reçinesidir. Kehribar taşı Baltık Deniz’inden çıkarılan özel taşlar arasındadır. Göz alıcı parlaklığı nedeniyle bu taş pek çok kişinin beğenisini kazanıyor.

KEHRİBARIN KAYNAĞI RUSYA’DA
Süs eşyası ve takı yapımında kullanılan kehribar çok özel bir maddedir. Binlerce yıl boyunca ağaç reçinesinin fosilleşmesiyle ortaya çıkan Kehribar taşında sakinleştirici yağlar bolca bulunuyor. Dünya kehribar yataklarının büyük kısmı Rusya’da yer alıyor.

KEHRİBAR TAŞININ FAYDALARI
Kehribar taşının bilinen faydalar şu şekildedir; İnsanlara huzur verir, Strese karşı korur, Ağrı kesici özelliği bulunur, Depresyona karşı iyi gelir, Migrene karşı etkilidir, Kötü enerjiyi alır, Bağışıklık sistemini güçlendirir ve Astım tedavisinde kullanılır.

Muhabir: Abdullah AKYOL