Diyarbakır özellikle tarımsal üretimiyle öne çıkan iller arasında yer alırken, sulama noktasında ise kurak olan bir il olmakta. Sulama noktasında yaşanan sorunların aşılması için yıllarca birçok baraj yapılan Türkiye’de, Diyarbakır’da nasibini alan iller arasında yer almakta ve kent genelinde toplam yedi baraj bulunmakta. Peki Diyarbakır’da bulunan barajlar nereler? İşte yanıtı…
Yapımı tamamlanan Başlar Barajı’nın sulama projesiyle 38 bin 200 dekar zirai alan suyla buluşmakta. Sulama projesinin tamamlanması ile bölgede çiftçi sulama alanından yılda 2 ürün alabilecek. Dekar başına 400 TL gelir artışı sağlayacak proje sayesinde Türkiye ekonomisine yıllık 19 milyon lira katkı verilecek. Ayrıca proje ile 5 bin kişiye istihdam alanı oluşturulacak.
ÇINAR GÖKSU BARAJI
Diyarbakır'da, Göksu Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1987-1991 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Baraj 3.582 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
DEVEGEÇİDİ BARAJI
Diyarbakır'da, Devegeçidi Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1965'te inşasına başlanmış 1972'de açılmış bir barajdır.10.600 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
Ergani Barajı Sulaması İnşaatında 18 bin 660 dekar alanda çalışmalar tamamlanarak sulamaya açıldı. Projenin hayata geçirilmesiyle milli ekonomiye yılda 15 Milyon 860 Bin Türk Lirası katkı sağlanmıştır.
KARAKAYA BARAJI
Diyarbakır ve Malatya arasında yer alan Karakaya Barajı, Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir.
KRALKIZI BARAJI
Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer almaktadır. Enerji üretmek amacıyla 1985-1997 yılları arasında inşa edilmiştir.
PAMUKÇAY BARAJI
Pamukçay Barajının yapımıyla beraber 51.000 dekar arazinin sulaması sağlanmıştır.