Mezopotamya topraklarının önemli ve bereketli şehirlerinden biri olan Diyarbakır, geniş tarım arazileri ve verimli topraklarıyla ülkenin önemli tarım merkezlerinden biridir. Yüzyıllardır tarımın kalbi olan bu şehirde iklim koşulları ve toprak yapısı, çeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle Türkiye'nin önemli su kaynaklarından olan Dicle Nehrinin geçtiği kentte, birçok sebze ve meyvenin yanında kendinden söz ettiren mercimek, buğday gibi tahıl ürünleri de dikkat çekmektedir. İşte Diyarbakır’da başlıca ekilen ürünler…

DİYARBKIR’DA YETİŞEN ÜRÜNLER DÜNYA KALİTESİNDE
Diyarbakır’da en çok ekimi yapılan 6 ürün olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bu ürünlerin dünya standartlarında olduğunun altını çizdi.
İskenderoğlu, “Diyarbakır’da ekimi en çok yapılan ana ürünümüz buğday. Makarnalık buğday, ekmeklik buğday, arpa, mercimek, pamuk ve mısır ve az da olsa nohut da var ama biz 6 ürün üzerinden gidiyoruz. Bu ürünlerin tamamı da stratejik. Özellikle ilimizden çıkan buğday, proteini 13-14, hektolitre ağırlığı ise 88’dir. Bunun anlamı çok kaliteli bir buğdaya sahibiz demek. Bizim bölgemizde yetişen pamuk, ABD’deki pamuktan, Akala pamuğundan daha kaliteli. Biz bu kendi ürünlerimize geleceğimiz için sahip çıkmak zorundayız. Kırmızı mercimeğimiz dünyanın en kaliteli mercimeği. Üretimde Türkiye’de ikinci sıradayız. Pamuğumuz neredeyse dünyanın en kaliteli ürünlerinden. Yine pamuk üretiminde Şanlıurfa’nın ardından Türkiye’de ikinci sıradayız” dedi.





