Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), Şark Bülbülü olarak bilinen Diyarbakırlı sanatçı Celal Güzelses’in isminin yaşatılması için bir sokağa verilmesi talebinde bulunmuştu. DİTAV’ın talebine Sur Belediyesi olumlu yanıt verdi.

3. ÇIKMAZ SOKAĞI CELAL GÜZELSES SOKAĞI OLDU
DİTAV Diyarbakır musikisinde çok önemli bir yere sahip olan Celal Güzelses’in vefatından evvel son ikamet ettiği evinin bulunduğu Dağkapı 3. Çıkmaz sokak adının Celal Güzelses Sokağı olması talebinde bulunmuştu. DİTAV’ın bu talebine Sur Belediyesi olumlu bir yanıt verdi ve Diyarbakır Valiliği ile 16 Ocak 2024 tarihinde 3. Çıkmaz sokak adı Celal Güzelses sokağı olma kararı aldı. Böylece tarihi Sur ilçesinde bulunan 3. Çıkmaz sokağın adı Celal Güzelses sokağı oldu.

Celal Güzelses

Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması

DİYARBAKIRLI CELAL GÜZELSES KİMDİR?
Celal Güzelses 1899 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Annesi Latife Hanım babası ise Derviş Hasan’dır. Eğitim aldığı yıllarda müezzinlik yapan Güzelses 1934 yılında soy ismini almıştır. İlk plağını kayda alan Güzelses, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Şark Bülbülü unvanına layık görülmüştür. 1943 yılında Diyarbakır Halk Musiki Cemiyetini kuran Güzelses 1 Şubat 1959 yılında hayatını kaybetmiştir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi