Diyarbakır merkezin ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen ve tarihi kazı çalışmalarının yapıldığı Amida höyükte Çanakkale cephesinde savaşan askerlerden düştüğü düşünülen bir madalya bulundu.

ONLARCA MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPILMIŞ 
Hurri-Mitanniler, Bitzamani Krallığı, Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı’nın aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 7 yıldır kazı çalışmalarına devam ediliyor.

Diyarbakır Surlarının Yedi Kardeşler Burcu da artık güvenli! Diyarbakır Surlarının Yedi Kardeşler Burcu da artık güvenli!

Amida Höyüt

BUGÜNE KADAR BİRÇOK ESER ÇIKARILDI
Bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında 7000 ve 9000 yılık yangın tabakaları, Halaf dönemine ait 7500 yıllık mimari kalıntılar, Geç Uruk (MÖ 3400-3100) dönemine ait yaklaşık olarak 5000 yıllık pişmiş topraktan yapılan silindirik mühür, 1800 yıllık gizli geçit, su kanalları ve kalorifer sistemi, 1700 yıllık mezar odaları, 1700 yıllık Kral Yolu, 800 yıllık mermer parçaları, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombası gibi kalıntıların ortaya çıkarıldığı arkeolojik kazılarda bu yıl Artuklu Sarayı'nın kabul salonunun doğu eyvanında ve Saraykapı ile Kral Yolu arasındaki alanda çalışma yürütülüyor.

ÇANAKKALE SAVAŞI ROZETİ BULUNDU 
Amida Höyük Artuklu Sarayı’nda yapılan kazı çalışmalarında Osmanlı döneminde savaşan askerlere ait olduğu tahmin edilen bir rozetin bulunduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, "bulunan Çanakkale Savaşı Rozeti Osmanlı Devleti döneminde Çanakkale deniz ve kara savaşlarında savaşmış, bu uğurda şehit veya gazi olmuş askerlerimize verilmiş Osmanlı rozetidir. Bu rozet Amida Höyük Artuklu Sarayı Kazısında bulunan ilk Osmanlı rozeti örneğidir. Rozet, 4.2 cm yüksekliğinde, 2.7 cm genişliğinde olup 6 gr ağırlığındadır. Rozetin ön yüzünde Osmanlı Çanakkale deniz-kara savaşlarında   Çanakkale Boğazını bekleyen ellerinde silahları, sırtlarında çantaları ile iki Türk askeri ve gökte doğan ay yıldızlı bayrak resmedilmiştir. Bu resmin alt kısmında Çanakkale'nin düşman kuşatmasından kurtuluşu yadigarı, sağ tarafında, düşmanların ilk saldırısı 21 Teşrinievvel 1330 (3 Kasım 1914) tarihi; sol tarafında, düşmanın Çanakkale'den rücuatı (çıkışı) 21 Kanunuevvel 1331 (3 Ocak 1916) tarihi yazılıdır" dedi.

"KURTULUŞ MÜCADELESİ İÇİN ÖNEMLİ ALANLARDAN BİRİ"
Kazı alanında 2021 yılı kazı sezonundaki çalışmalarda ele geçen I. Dünya Savaşına ait 782 adet bomba ile birlikte bu rozet Amida Höyük’ün bulunduğu alanın Kurtuluş Mücadelesi için önemli alanlardan biri olduğunu göstermesi bakımından önem arZ ettiğini belirten Yıldız, "Kazı alanında bulunan bu Osmanlı Rozeti I. Dünya Savası sırasında Çanakkale Cephesinde savaşıp gazi olarak dönen bir askere ait savaş rozeti olmalıdır. Rozet, Diyarbekirlilerin Çanakkale Savaşı’na yaptıkları katkıyı göstermesi açısından da önem arz etmektedir" diye konuştu.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL