Merkez Sur ilçesi İçKale’de bulunan Saint George Kilisesi (Kara Papaz Kilisesi) 2008 yılında restore edilip sanat galerisi olarak hizmet vermeye başlamıştı. İnşaat tarzı ve yapıda kullanılan malzemeden dolayı MS 2'nci yüzyıla ait olduğu düşünülen tarihi kilise, 6 Şubat 2023 Maraş merkezli depremlerden etkilenmiş, hafif dökülmeler oluşmuştu. Tarihi kilise, deprem sonrası oluşan hasarların giderilmesine yönelik tekrar restorasyona alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaların, 17 Ekim 2024 tarihinde sona ereceği hedefleniyor.

DAHA ÖNCE RESTORE EDİLMİŞTİ

Daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip sanat galerisi olarak hizmete açılan tarihi kilise, deprem sonrası oluşan hasarların giderilmesine yönelik tekrar restorasyona alındı.

SAİNT GEORGE KİLİSESİ HAKKINDA

Saint George Kilisesi ya da diğer ismiyle Kara Papaz Kilisesi, Diyarbakır'da yer alan bir kilisedir. İç Kale'nin kuzeydoğu köşesinde, İç Kale'nin Dicle'ye bakan yüksek kayalıkları üzerinde yer almakta, böylece Sur içinde yer almayan tek kilise özelliğini taşımaktadır.

Saint George Kilisesi

ATEŞ TAPINAĞI

Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak

Kilisenin yapım tarihine ait kesin bilgi olmasa da MS 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Çok tanrılı dinlere ait bir tapınak olduğu varsayılan Saint George Kilisesi, Roma döneminde de ateş tapınağı olarak kullanılmış olma ihtimali vardır.

HAMAM

Artuklular döneminde ise, sarayın hamamı olarak kullanılmıştır.

Haber: Remziye ÇELİK

Muhabir: Remziye ÇELİK