Geçtiğimiz günlerde, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde beş yeni fabrikanın açıldığını duyurdu. Açılacak fabrikada ise 1500 kişinin istihdam edileceği belirtildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Bismil İstihdam Odaklı Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında açılan 5 yeni tekstil fabrikasının detayları nelerdir diyerek konuyu Meclis’e taşıdı.

Serhat ErenEren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın cevaplaması istemiyle verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde beş yeni fabrikanın açıldığını duyurdu. Açılacak fabrikada ise 1500 kişinin istihdam edileceği belirtildi. Yapılan açıklamada “Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde gerçekleştirilen Bismil İstihdam Odaklı Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle 5 yeni tekstil fabrikası üretime başladı!” denildi. Kamuoyuna yansıyan iddialara göre toplamda 16 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olan fabrikalarda 1.500 kişiye istihdam sağlanması amaçlanmaktadır. Fabrikaların üretime başlanmasıyla birlikte Bismil'in bölgenin önemli tekstil üretim merkezlerinden biri haline gelmesi hedeflenmektedir.

Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a geliyor Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a geliyor

Bu bağlamda;
1- Bismil İstihdam Odaklı Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında açılan 5 yeni tekstil fabrikasının detayları nelerdir? Hangi firmalar bu fabrikaları işletmektedir?
2- Bu fabrikalarda istihdam edilecek 1500 kişi için işe alım süreçleri nasıl yürütülmektedir? İşe alım kriterleri nelerdir?
3- Fabrikaların faaliyete geçmesiyle birlikte Bismil’de ve Diyarbakır genelinde ekonomik ve sosyal olarak beklenen gelişmeler nelerdir? Bu konuda yapılan herhangi bir etki analizi mevcut mudur?
4- Açılan fabrikalar için sağlanan teşvik ve destekler nelerdir? Bu teşvikler hangi kaynaklardan finanse edilmektedir?
5- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinin detayları nelerdir? Bu iki bakanlık arasındaki iş birliği hangi alanlarda yoğunlaşmaktadır?
6- Fabrikaların açılmasıyla birlikte bölgedeki altyapı ve lojistik ihtiyaçlar nasıl karşılanacaktır? Bu konuda yapılan planlamalar ve yatırımlar nelerdir?
7- Bismil’in bölgenin önemli tekstil üretim merkezlerinden biri haline gelmesi hedefi doğrultusunda, gelecekteki projeler ve yatırımlar nelerdir? Bu hedefe ulaşmak için atılması planlanan adımlar nelerdir?”

Kaynak: Haber Merkezi