Diyarbakır, 1977 yazında büyük bir turist kafilesini ağırlarken kentin tarihi dokusuna hayran kalan İngiliz ve Fransız turistler, bir yandan meyan kökü şerbetiyle serinlerken bir yandan da dönemin en büyük sorunu olan akaryakıt sıkıntısıyla mücadele etti.
SURLAR VE ŞERBET BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Türkiye turuna çıkan 40 kişilik İngiliz ve Fransız turist kafilesi, rotalarını Mezopotamya’nın kalbi Diyarbakır’a çevirmiş. Dünyaca ünlü Diyarbakır Surları’nı hayranlıkla gezen turistler, yapıların tarihi hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı.
Gezinin en dikkat çeken anları ise şunlar oldu:
Turistler surların önünde yüzlerce hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kentin yerel lezzeti meyan kökü şerbeti, turistlerin favorisi oldu.
Öte yandan turistler, "kaytan bıyıklı, mahalli kıyafetli" şerbetçilerden içtikleri meşrubatı çok beğenirken, bu geleneksel sunumu ilgiyle takip etti.

TURİSTLERİN YOLU "MAZOT SIKINTISI" İLE KESİLDİ
Dönemin Türkiye'sinde yaşanan ekonomik zorluklar ve akaryakıt dar boğazı, yabancı turistleri de vurdu. Yol boyunca mazot bulmakta zorlanan kafile, Diyarbakır'da da aynı sorunla karşılaştı.
KRİZ NASIL ÇÖZÜLDÜ?
Turistlerin mağduriyetini gidermek adına dönemin Turizm Tanıtma Bölge Müdürü Ekrem Özmen devreye girdi. Özmen’in girişimleri sonucunda Petrol Ofisi’nden temin edilen mazotla araçlarının depolarını dolduran kafile, Urfa’ya doğru yola çıkabildi.





