Diyarbakır’da yıllar sonra bir ilk! Valilik ile belediye bir arada Diyarbakır’da yıllar sonra bir ilk! Valilik ile belediye bir arada

12 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyeti ağırlamış Diyarbakır’da günümüze kadar ulaşmış birçok tarihi yapı varlığını korumaktadır. Bu tarihi yapılardan kimisi korunup turizme kazandırılırken, kimisi de kaderine terk edilerek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu tarihi yapılardan biri de Diyarbakır'ın Eğil ilçesinden başlayıp Sur ilçesine kadar devam eden ve 2 bin yıllık olduğu düşünülen Roma Yolu’dur. Zamanla korunmayarak yok olan bu tarihi yoldan günümüze kadar sadece 1 kilometrelik bölümü sağlam kalmıştır.

Karaköprü / Fotoğraflar: Nizamaddin Pirinççioğlu

KÖPRÜ RESTORE EDİLDİ, YOL KADERİNE TERK EDİLDİ 
Kent merkezine yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıktaki bu tarihi yolun, Diyarbakır’ın meşhur Karacadağ volkanik bazalt taşlarından ve üstelik çift yönlü olarak yapıldığı görülmektedir. Birkaç yıl önce keşfedilen tarihi roma yolu Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Aynı bölgede yer alan Roma Dönemine ait olduğu düşünülen tarihi Karaköprü restore edilip turizme kazandırıldı ancak yol ise kaderine terk edildi.

Diyarbakır Roma Yolu

ROMA YOLU İPEK YOLU İLE KARIŞTIRILMAMALI 
Roma İmparatorluğu döneminden kalma Roma yolu anlatılanlara göre Elazığ’dan başlayıp, Bağdat'a kadar uzanıyor. Turizimci ve Arkeolog Doğan Şan, bu yolun İpek Yolu ile karıştırılmamasını istemişti. Yolun İpek Yolu'ndan farklı olduğunu anlatan Şan, tarihi yolun zamana direnemediğini, korumasız olduğu için de bozulduğunu belirterek, "Buranın acil olarak koruma altına alınması ve turizme kazandırılması gerekir. Büyüklerimizden, yöneticilerden tek ricamız bu yola sahip çıksınlar. Çok kıymetli bir yol. Buraya geldiğinizde adeta tarihe yolculuğa çıkıyorsunuz. Yol çift yönlü. Tam bir mühendislik harikası. Burada birçok etkinlik yapılabilir. Çadırlar kurulabilir, yürüyüş güzergahları düzenlenebilir. Devamında yine Roma Köprüsü var. Bu değerlerimizin kıymetini bilmemiz lazım. Aksi takdirde, zaman içinde yok olup gidecek" diye açıklamalarda bulunmuştu.

YENİŞEHİR KAYMAKAMI İNCLEMEDE BULUNMUŞTU
Öte yandan 2021 yılında Diyarbakır Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı Murat Beşikci, tarihi Karaköprü ve kervan yolu olan Kral Yolu olarak da anılan Roma Yolu'ndan incelemelerde bulunmuş ve tarihi yolun turizme kazandırılması ve korunması için ilgili kurumlarla çalışmalara başlanacağını söylemişti. Yine Beşikçi incelemeler sırasında o dönem Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun çalışmalara destek verdiğini açıklamıştı. Ancak geçen süreçte vali değişti ve yol ile ilgili bir çalışma yürütülmedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik