DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Diyarbakır’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından temeli atılan 5 etap, 321 blok ve 6 bin 40 konuttan oluşan toplu konut projesinin hemen yanındaki yani sıfır noktasındaki arazilere Diyarbakır Kolludere Barajı ve Sulaması Projesi kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27. Maddesi gereğince acele kamulaştırma kararı verildiği bilgisi tarafıma iletilmiştir. Yine tarafıma iletilen bilgilere göre kamulaştırma nedeniyle bölgede arsası bulunan birçok yurttaşın mağduriyet yaşadığı, projenin sıfır noktasında bulunan toplu konutların zemininin proje sonucunda oluşacak gölet nedeniyle zarar görebileceği endişesinin yaşandığı ve ilerde doğabilecek tehlikelere kapı araladığı belirtilmektedir.

Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı

Bu bağlamda;
1) Diyarbakır Kolludere Barajı ve Sulama Projesi kapsamında ne kadarlık bir araziye acele kamulaştırma kararı verilmiştir? 

2) Acele kamulaştırma kararı neticesinde kaç yurttaşın arazisi kamulaştırılmıştır?

3) Arazileri kamulaştırılan yurttaşlara metrekare üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?

4) Toplu konut projesinin hemen sıfır noktasına yapılacak bir göletten kaynaklı yaşanabilecek tehlikeler araştırılmış mıdır? 

5) Toplu konutların zeminine zarar verebilecek risklere ilişkin hangi önlemler alınmıştır?

6) Kolludere Barajı ve Sulama Projesi ne zaman ihaleye çıkmış, ihale hangi usullere göre gerçekleşmiş ve hangi şirket bu ihaleyi almıştır?

7) Kolludere Barajı ve Sulama Projesinin ihale bedeli nedir ve proje ne zaman tamamlanacaktır?” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi