Diyarbakır’ın da etkilendiği depremlerin ardından açıklamalar yapmaya devam eden uzman isimler arasında Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’da yer alıyor. Ercan şimdiyse Türkiye’de neden bu kadar müteahhit var sorusuna yanıt verdi. Ercan “Tüm Avrupa’da toplam 60 bin müteahhit varken, Türkiye'de 350 bin var. Avrupa'da depremlerde en çok yıkım ile ölüm yaşanan ülke de Türkiye” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE EN ÇOK YIKIM VE ÖLÜM YAŞAYAN ÜLKE

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! 11 üniversiteye yeni rektör atandı Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! 11 üniversiteye yeni rektör atandı

Ercan, “Tüm Avrupa'da toplam 60 bin müteahhit varken, Türkiye'de 350 bin var. Avrupa'da depremlerde en çok yıkım ile ölüm yaşanan ülke de Türkiye. 6 Şubat depreminde ağır yara almış yapılar yıkıldı. Ancak, inşaat maliyetleri 1'e 100 arttığından, artık yerine yenisi yapılamıyor. İvedi çözüm bulunmalı” dedi.

Ercan “Türkiye'de 7 milyon yapı deprem için dönüştürülmesi gerekirken 1999'dan beri yalnızca 3,5 milyonu dönüştürülebildi. Faiz ile enflasyonun çok yüksek olmasıyla metrekare konut maliyeti 10 ile 25 bin TL'ye yükselince yapısal ile kentsel dönüşüm kilitlendi. Müteahhitler düşük kazançlı deprem bölgelerinden batıdaki yüksek kazançlı lüks yapılara yöneliyorlar. Yıkılan ağır hasarlı yapıları kim yapacak?” diye sordu.

ELAZIĞ DOĞU YAKASI KEBAN GÖLÜ KIYISINDAKİ TEPELERE KAYMALI

Ercan son olarak, “Karga cevizi kırmak için sağlam, sert yere atar. Karga, gevşek yerlere cevizi gömer, gelecek için saklar.  Onlardan yeşerenler ceviz ağacı olurlar. Peki, kişi neden gevşek, sulak tarım alanlarındaki meyve ağaçlarını keserek ev diker? Elazığ'da iyi kötü yerlere, 1,5 ile 3 milyon konut değerinde çok nitelikli, güzel mimariyle sağlam yapılar dikiliyor. Yani Elazığ Doğu Yakası, Keban Gölü kıyısındaki tepelere kaymalı. Bingöl, Malatya ile Tunceli'den çok göç alıyor. Yeşil alanlar çoğaltılmalı” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi