Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Geçen seneye göre yüzde yüzün üstünde artan gübre fiyatları çiftçiyi olumsuz etkilemektedir. Çiftçiler adına açıklama yapan Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulunarak sıkı bir denetim yapılması çağrısında bulundu. Delil, girdi maliyetlerinden kaynaklı zor günler yaşayan çiftçilerin gübredeki artan fiyattan zor günler yaşadığını belirterek bu durumda çiftçilerin ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamaz ise üretim ve verimliliğin düşmesiyle bunun fiyatlara yansıyacağını ve toplumun tüm kesimlerinin olumsuz ekileceğini söyledi.  

 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise artan gübre fiyatlarının çiftçileri olumsuz etkilendiğini belirterek yaklaşan ekim zamanında çiftçinin gübreye ihtiyaç duyulan buğday ve arpaya yerine gübreye ihtiyaç duymayan mercimek ve nohutta yönelerek ürün plansızlığının ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. İskenderoğlu, Hükümetin market zincirlerine yapılan fiyat denetimlerinden önce gübredeki fiyat artışıyla ilgili denetim yapılması çağrısında bulundu.

 

“SIKI BİR DENETİME TABİ TUTULMALIDIR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil’in açıklamaları şöyle, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı bir an evvel yükselen gübre fiyatlarına müdahale etmesi ve gübre fiyat artışlarını kendi kontrolüne alması kanaatindeyiz. Yıllık gübre fiyatında 230 ile 270 arasında artış görülmüştür. 26 CAN 3.500TL, 20.20.0 4.450 TL, Üre 5.700TL, Etibakır 7.000TL,  DAP 7.200 TL’dir. Gün geçtikçe özel sektörün elinde olan gübre fiyat artışlarının neye göre yapıldığı hakkında bilgi vermeyen firmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıkı bir denetime tabi tutulmalıdır. Gübredeki bu hızlı fiyat artışları, çiftçinin belini bükmektedir. Böyle devam ederse çiftçi üretimi yapamaz hale gelecektir.

 

“ÜRETİM VE VERİMLİLİK DÜŞECEK VE TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ ETKİLENECEKTİR”

Bunun önüne geçmek ve üretimin devamlılığını sağlamak için yetkililerin fiyatlara el atmaları gerekmektedir. Bu konu hakkında yetkililerden acilen bir açıklama gelmeli ve sorunun çözümü için bir an önce çalışmalar yapılmalıdır. Gider maliyetlerinden kaynaklı zor günler yaşayan çiftçilerimiz, gübre zamları ile birlikte daha büyük sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Büyük fiyat artışlarından dolayı çiftçiler ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa üretim ve verimlilik düşecek dolayısıyla verimlilik ve üretimin düşmesiyle birlikte buda gıda fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Yani gübre fiyat artışında sadece çiftçiler olumsuz etkilenmeyecek bir bütün olarak ülkemiz ve toplumun tüm kesimleri olumsuz etkilenecektir.”

 

“ÇİFTÇİ EKİM YAPAMAZ HALE GELMİŞTİR”

Çukobirlik Tarım Satış Koperatifler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu’un açıklaması şöyle, “Gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi çiftçi ve üreticilerimizi olumsuz etkiledi. Çiftçi ekim yapamaz hale gelmiştir. Ekim sezonuna yaklaşık 1 ay gibi bir süre kalmışken çiftçi artan gübre fiyatlarında dert yanıyor. Sayın Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan her seferinde market zincirlerini denetleyeceğini söylüyor. Biz başta bu işin ana kalemi olan girdi maliyetlerinin düşürerek market ve manavlardaki fiyatların düşürülebileceğini düşünüyoruz. Hükümet tarımdaki girdi maliyetlerini düşüremez ise marketlerdeki fiyatları düşürmemiz mümkün müdür? Bugün ÜRE gübrenin tonu 6 bin TL iken geçen sene bu zamanlar 2 bin 760 TL’ydi. 

 

“ÜRÜN PLANSIZLIĞI ORTAYA ÇIKACAK”

Türkiye’nin buğday ve arpaya ihtiyacı var. Gübredeki artan fiyattan dolayı çiftçi gübreye ihtiyaç olmayan mercimek ve nohutta yönelecek. Bu sebepten de üren planlaması devreye giriyor ve bir plansızlık söz konusu olacak. Buğday üretimi azalacağı içinde buda fiyata yansıyacaktır. Ekim ayında buğday ve arpa ekiliyor, Kasım ve Aralık ayında da mercimek ve nohut ekilecek.“

Editör: TE Bilisim