Diyarbakır’ın Hirçikli Meftunesinin geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır.

Günlük burç yorumları: 16 Mayıs 2024 Perşembe Günlük burç yorumları: 16 Mayıs 2024 Perşembe

Hazırlanışı: Tane sumaklar, su bardağı su sıcak su ile karıştırılarak bir saat demlenir. Hırçikli olarak kurutulan patlıcanların sap kısımları kesildikten sonra kalan kısımları 4'e bölünür ve kaynayan suda haşlanır. Patlıcanlar yumuşa- maya başlayınca kuru domatesler ve kuru sivri biberler kuşbaşı şeklinde kesilip kaynayan suya eklenir. Sebzeler, bir taşım kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek ılık suda bekletilir. Et yıkandıktan sonra 10 dakika yüksek ateşte mühürlenir. Üzerini geçecek şekilde su eklenerek 1 saat normal ateşte haşlanır. Haşlanan ete sadeyağ, salça, suyu süzülmüş sebzeler, tuz ve demlenmiş olan sumak suyu süzüldükten sonra ilave edilir. Karışım, kısık ateşte 30 dakika kadar pişirilir. Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin servisi sıcak olarak yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine, 4 -5 adet havanda dövülmüş sarımsak eklenebilir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK