12 bin yıllık bir geçmişe sahip Diyarbakır’ın tarihi yapıları kadar coğrafyası da merak ediliyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır,  Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan bir şehir olan Diyarbakır’ın ilçeleri daha sarp bir araziye yapıdadır. Topraklarının yüzde 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrili olan Diyarbakır’ın en yüksek yeri de merak edilenler arasında yer alıyor. Diyarbakır’ın en yüksek yeri, Kulp sınırları içerisinde bulunan Andok Dağı’dır.

KULP ÇAYININ KAYNAĞI ANDOK DAĞI’NDAN
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin en büyük akarsularından biri olan Kulp çayı, vadisi oldukça derin kazılmış kertik vadi şeklinde gelişmiş su kaynağıdır. Akarsu kaynağını Kulp-Muş sınırlarındaki Andok Dağından alır. Alaca ve Yaylak köylerinden çeşitli kollarla beslenir. Akarsu üzerinde Silvan Barajı yapılmıştır.

Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN ANDOK DAĞI

DİYARBAKIR’IN ÇATISI: ANDOK DAĞI
Diyarbakır’ın çatısı olarak kabul edilen Andok Dağı Kulp ilçesinin Muş sınırındadır. Andok Dağı, 2840 metre yüksekliğiyle Diyarbakır'ın en yüksek dağıdır. Diyarbakır’ın etkileyici bir floraya sahip olan ve en yüksek yeri olan Andok Dağ’ı da kentin önemli simgelerinden biridir. Onlarca doğal su kaynağı bulunan ve bölgede doğa sporları açısından önemli bir yeri olan Andok Dağı, yüksek irtifa dağcılığı için bölgedeki en önemli tırmanma parkurudur. Diyarbakır’da önemli bir yere sahip olan Andok Dağı, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik