Diyarbakırspor’a transfer olan Joseph-Desire Job, futbol kariyerinin sonlarını Türkiye’de geçirdi. Peki Joseph-Desire Job’u UEFA Kupası’nda finale götüren ne oldu? Joseph-Desire Job futbol kariyerine nasıl başladı? İşte tüm ayrıntılarıyla…

Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı


JOSEPH-DESİRE JOB’U DİYARBAKIR’A GETİREN FUTBOL KARİYERİ
Kamerunlu ofansif orta saha oyuncusu Joseph-Desire Job, 1977 yılında dünyaya geldi. Futbol hedefi birçok Afrikalı genç gibi onun da hayallerini süsledi ve doğduğu Fransa’da futbol kariyerine ASM Vénissieux’un alt yapısında başladı.  1996-97 sezonunda ise Lyon’a imza atan genç futbolcu profesyonel kariyerine de imza atmış oldu. Üç yıl Lyon forması terleten oyuncu 41 karşılaşmada 11 gol atmayı başardı. Sonraki yıl yine Fransa kulübü olan Lens’e imza atarak bir sezonda 24 karşılaşmaya çıkıp dört gol attı. Oyuncu göstermiş olduğu performansı ile İngiltere Premier Lig kulübü Middlesbrough’un da radarına girdi. Kariyerinin zirvesine doğru da çıktı. 


MİDDLESBROUGH’A TRANSFER OLDU
Job, Fransa’daki performansı sonrası İngiltere kulübüne imza atarak Premier Lig yolunu tuttu. İlk yılında beklentileri tam karşılayamayan oyuncu ikinci sezonunda Fransa kulübü Metz’e kiralandı. Metz ile çıktığı 13 karşılaşmada iki gol kaydeden oyuncu tekrardan eski kulübüne döndü. 2002’de başlayan ve 2006 yılına kadar aralıksız kalacağı Middlesbrough’da oynamaya başlayan oyuncu dört yılda neler yaşadı? 


MİDDLESBROUGH KARİYERİ
İlk sezonunda Premier Lig’i 11. sırada bitiren kulüpte 28 maça çıkan oyuncu dört gol kaydetti. İkinci sezonunda da Middlesbrough ligi aynı konumda bitirirken Job ikinci sezonunda 29 karşılaşmaya çıktı ve yedi gol attı. Üçüncü sezonunda ligi 7. sırada bitiren Middlesbrough, UEFA Kupaları’nda da boy göstermişti. UEFA Kupası’nda gruplarını birincilikle bitiren İngiliz temsilcisi, elemelere kalmış ve dördüncü tura kadar rakiplerini elemeyi başarmıştı. Ancak son turda Portekiz kulübü Sporting’e karşı yenilerek elenmişti. Bu sezonda Job 27 karşılaşmaya çıkarken yedi gol kaydetmişti. Dördüncü sezona geldiğimizde ise Job yaşadığı talihsizliklerden dolayı yalnızca bir karşılaşmaya çıkabilmişti. Kulübün yine de kadrosunda yerini alan oyuncu, katkıda bulunamamış olmasına rağmen kulübün bünyesinde yer almıştı. Middlesbrough 2005-06 sezonunda Premier Lig’i 14. sırada tamamlamış, FA Cup’ta yarı finali oynamış ve UEFA’da gruplarını birincilikle tamamlayıp finale kadar yükselmişti. Başarılarla dolu bu sezonda Job yalnızca bir karşılaşmaya çıkmıştı. UEFA finalinde İspanyol kulübü Sevilla’ya karşı 4-0’lık ezici bir yenilgi alarak kupayı kaybetmişti. Peki Job’a ne oldu?


MİDDLESBROUGH’A VEDA DİYARBAKIR’A MERHABA
Başarılı geçen üç sezonun ardından son sezonda talihsizlikler yaşayan oyuncuya kapıda görünmüştü. Önce Arabistan kulübü Al-İttihad’a kiralanmış sonraki sezon ise Fransız ekibi Sedan’a transfer olmuştu. Sedan sonrası iki yıl Nice forması terleten oyuncu Belçika kulübü Lierse imza attı. Sonraki sezon Süper Lig ekibi Diyarbakırspor’a transfer olan oyuncu, bir sezon içerisinde toplam dokuz karşılaşmaya çıkarken kulübe herhangi bir gol ve asist katkısında ise bulunamamıştı. Diyarbakırspor’un küme düşmesiyle birlikte Job’ta eski kulübü Lierse tekrar dönmüş bir sezon performans gösterdikten sonra futbol kariyerini noktalamıştı.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Mücadele Gazetesi