Diyarbakır’ın köklü arşivine sahip olan Mücadele Gazetesi’nin 5 Ağustos 1974 tarihli haberinde; Türkiye’de konut kiralarının en fazla olduğu il Diyarbakır olmuş. İşte haberi:

“Türkiye’de Ev Kiralarının En Fazla Olduğu İl Diyarbakır

Türkiye’de kira bedellerinin en fazla olduğu ilin Diyarbakır olduğu öğrenilmiştir.

1965’te 2020 yılı Türkiye nüfusu için böyle düşünmüşler! 1965’te 2020 yılı Türkiye nüfusu için böyle düşünmüşler!

Alınan bilgilere göre son iki yıl içinde Diyarbakır’da ev kiraları yüzde 80 oranında artış göstermiştir. Bundan bir buçuk yıl önce 300 liraya kiraya verilen Kenar mahallelerde ki iki odalı evler 500 liraya kadar yükselmiş, şehrin Yenişehir semtindeki daireler ise bir buçuk yıl önce 400 / 500 liraya kiraya verilirken 750 / 800 liraya yükselmiştir. Yenişehir’de kaloriferli dairelerin ise 2500 / 3000 lira civarında olduğu öğrenilmiştir.

Köyden şehre akının kira bedellerinin artmasına sebep olduğu Diyarbakır’da dükkan kiralarının da ateş pahası olduğu bildirilmektedir. Alınan bilgilere göre, son iki yıl içinde Diyarbakır’da birçok pasaj yapıldığı halde dükkana olan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta cadde üzerindeki dükkanların kira bedelleri son iki yıl içinde yüzde yüz elli artış göstermiştir.

YENİ MAHALLELER

Köyden şehre akının Türkiye’de en fazla olduğu Diyarbakır’da son iki yıl içinde üç yeni mahalle meydana gelmiştir. Köyden şehre akın edenler Dicle kıyısının Fiskaya kesiminde palamsız yerleşerek büyük bir mahalle meydana getirmişlerdir. Ayrıca Mardin Kapı ve Ben Sen kesimlerinde de plansız konutların birer yeni mahalle meydana getirmişlerdir.”

İşte haber:

Muhabir: Onurcan GÜLER