Diyarbakır’da nargile kafe dönemi kapanıyor! Diyarbakır’da nargile kafe dönemi kapanıyor!

Diyarbakır’ın zengin peynir envanterinden biri olan Diyarbakır Otlu Lavaş Peyniri, kentte sevilen ve bilinen bir peynir çeşididir. Diyarbakır otlusu özellikle bölgede Diyarbakır, Urfa, Antep, Elazığ illerinde doğada kendiliğinden yetişen, Kerkor/kirkor (Dêjnîk) otu ile yapılan bir eritme peynir çeşididir. İnek sütünden yapılan peynirin içerisindeki yabani kerkor otu ile aromatik bir tat veren Diyarbakır otlusunun kilosu ise 200 liradan satılıyor.

DİYARBAKIR ERMENİLERİNDEN KALAN BİR PENİR ÇEŞİDİ: DİYARBAKIR OTLUSU
Diyarbakır’da 25 senedir peynircilik işi yapan Xançepekli Aziz Dayı, “Diyarbakır otlusu olarak bilinen otlu peynir, çok eskilerden beri kentte yaşayan yerli halk tarafından bilinen bir peynir çeşididir. Peynirin içindeki yabani ot ise Diyarbakır ve çevresinde buğday, mercimek tarlalarında kendi kendine yetişen bir ottur. Çok eskilerden beri bilinen bir peynir ancak yeniler pek bilmez. Kerkor otunun sağlığa da faydası var. Bizler Diyarbakır’da bu ota Kürtçe dilinde kerkor diyoruz. Türkçe peynir otu olarak bilinir. Tat olarak dere otunu andırıyor. Antep ve Urfa’da çortık, Elazığ yöresinde mırmar olarak adlandırılıyor. 25 yıldır bize bu otu toplayan bir işçi var. Toplayıp getirir. Destesini 25 liradan alıyoruz. Her bidona yaklaşık olarak 4 demet kerkor otu konulur. Peynirin içine ot koyduktan sonra ücret olarak bir farkını almıyoruz. Aslında bir emek var ancak biz yine de vatandaştan farkını almıyoruz. Kerkor otu salamurada bekletildiği zaman bir yıl da kalsa bozulmaz. Kerkor otunun ömrü tarlada 2 buçuk 3 aydır. Biçerdöver tarlaya girerse bu ot bitiyor. Kerkor otlu peynir kışın daha çok tüketiliyor. Diyarbakır’da çok tercih edilen bir peynir çeşidi. Özellikle Diyarbakır’ın Ermenileri çok iyi bilir. Diyarbakır Ermenilerinden kalan bir peynir çeşidi. Bir de içli köfte şekliyle yapılan bir şekli var. Tıpkı içli köfte gibi açılıp, içine kerkor otu konulup tüketilir. Diyarbakır’da bu şekli de köfte peynir olarak bilinir. Diyarbakır otlusuna çok fazla talep var. Yurt içi ve yurt dışına da gönderiyoruz.”

KERKOR OTU NEDİR?
Kerkor otu, bölgede Diyarbakır, Urfa, Antep, Elazığ illerinde doğada kendiliğinden yetişen bir tür yabani ot çeşididir. Kerkor/kirkor (Dêjnîk) otu oldukça ince damarlara sahiptir. Bölgede hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. Nisan ayı civarında Dicle nehri kıyıları başta olmak üzere sulak birçok yerde biten bu yabani ot, yörede peynir otu olarak da bilinir. Toplandıktan ve iyice yıkandıktan sonra doğranarak tuzlu suda muhafaza edilerek peynire katılıp tüketilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK