Batmanlı Kürt ressam ve heykeltıraş Ahmet Güneştekin, 3 milyon 261 bin dolara satışa çıkan Venedik’in önemli simgelerinden biri olan ve Rönesans dönemine ait bir yapı olan Palazzo Gradenigo’yu geçtiğimiz yıl satın almıştı. 600 yıllık tarihi yapıyı Güneştekin’in sanat çalışmalarına ev sahipliği yapacak ve “Güneştekin Art Refinery” adını taşıyacağını belirtmişti.

Palazzo Gradenigo, Venedik'te, Santa Croce bölgesinde, Palazzo Soranzo Cappello ve San Simeone Profeta kilisesinin yakınında bulunan ve Rio Marin'e bakan bir saraydır.

Tunceli’de hasat başladı! Yüksekliği 20 metreyi buluyor Tunceli’de hasat başladı! Yüksekliği 20 metreyi buluyor

“PALAZZO GRADENİGO’YU 2026 YILINDA AÇMAYI PLANLIYORUZ
Tarihi yapıyla ilgili sosyal medya hesabından yapan Palazzo Gradenigo’yu aldıklarını  duyuran Ahmet Güneştekin Venedik'ten paylaşarak, yapıyı 2026 yılında açmayı planladıklarını açıkladı. Güneştekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Bu hafta İtalya Venedik’teydim. 2026 yılında açmayı plânladığımız Palazzo Gradenigo binamız için çalışmaya devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte çalışmalarımızın bütün aşamalarını sizlerle paylaşmaya önem vereceğiz. Umarım planladığınız şekilde restorasyonu tamamlanır ve bu önemli yapıyı ülkemize kazandırırız."

AHMET GÜNEŞTEKİN’İN HAYATI VE HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Henüz 9 yaşında yağlıboya ile tanışıp ilk sergisini okul kütüphanesinde açan sanatçı Ahmet Güneştekin, Resim, kavramsal sanat ve konstrüksiyon heykel alanında üretimleri olan Kürt kökenli sanatçı, bir görsel sanatçısı, belgeselcidir.

1966 yılında o zamanlar Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı bir köyünde, Garzan Çayı kıyısında babasının işçi olarak çalıştığı petrol kuyusunun yanında kurulmuş bir işçi kampında doğdu. Yedi çocuklu ailenin altıncı çocuğudur. İki yaşında iken ailesi Batman'a taşındı. İlk ve orta öğrenimini Batman'da tamamladı. Dokuz yaşında iken yağlıboya resimler yapmaya başladı. 1981 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne girdi ancak 1986'da okulu bıraktı.

Çalışmalarının ana konusu Anadolu ve Mezopotamya efsaneleri, mitleri ile sözlü anlatılarıdır. TRT'de 2005-2010 arasında yayımlanan “Güneşin İzinde” adlı belgesel serisi ve "Ustalarla Güneşin İzinde Sergileri" başlığıyla 81 ilde 81 sanatçıyla açtığı sergilerle Türkiye'de tanındı.

Güneştekin'in eserlerinin konusu; Mezopotamya mitleri, Anadolu efsaneleri, Sümer tanrıları, halk söylenceleri, Mısır ve Yezidi inançları, rüyalar, masallardır. Resimlerinde uyguladığı teknik; tuval üzerine önce kompozisyona uygun olarak kurguladığı çeşitli renkleri sürmek ve boya kuruyunca üzerine daha koyu renkleri şeritler halinde sürdükten sonra; şeritlerin içini silikon uçlu fırçalarla boya henüz yaşken taramaktır. Böylece Anadolu halı ve kilimlerinin dokusuna benzer görünümde resimler meydana getirmiştir.

Muhabir: Remziye ÇELİK