Diyarbakır’da İlkokul mezunu bazalt taşları işleme ustası Fesih Gündoğar ilkin 1993 senesinde kentin önemli tarihi noktası Kervansaray’ın maketini yaparak gönüllere taht kurmuş ve yıllar içerisinde de kendisine yine hayran bıraktıracak eserler inşa etmişti.
21 YIL, 21 AY VE 21 GÜNDE…
Karacadağ volkan lavlarının püskürmesiyle beraber bazalt olarak bilinen ve yazın serin kışın ise sıcak tutan siyah taşları işleyen Diyarbakırlı belediye işçisi olan Gündoğar’ın 21 yıl, 21 ay ve 21 günde Sur ilçesinin maketini yaptı. 1995 yılında başlayan bu çalışma tarihi Ulucami, Meryem Ana Kilisesi ve Deva Hamamı gibi kentin önemli mimari yapıtlarının yer aldığı Sur ilçesinin maketi, gelen yerli ve yabancı turistler için harita görevi görüyor.
35 KAT DAHA BÜYÜK: ÇALIŞMALARIM KENTİN HAFIZASI İÇİN ÖNEMLİ!
Maket hakkında, “21 sene emek var, herkes beğendiği için insan mutlu oluyor” şeklinde konuşan Gündoğar, “Şuan da bu maketten sadece yerli ve yabancı turist tek değil üniversite öğrencileri ve tarihçilerde yararlanıyor. Bu maketin yaklaşık 35 katı büyüklüğünde önemli yerleri ayrı ayrı Diyarbakır’ımızın simgesi bazalt taşları ile ördüm ve şimdi onları sergileyecek bir yer bulamıyorum. Belediye ve valilik bu konuyu es geçmemelidir. Kentin hafızasının güçlenmesi önem taşıyor. Burada memleketime olan sevgimi göstermeye çalıştım benim başkada bir amacım yoktur, burayı her gezen ve maketi beğendiğini her dile getiren insan benim için kıymetli” dedi.
Öte yandan Gündoğar’ın 21 yılda yaptığı Sur maketi ise, Mardin Kapı civarındaki tarihi Kervansaray’ın karşısında sergileniyor.