Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde ikinci sırada yer alan AKP adayı Abdulahat Arvas'a verildi. DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yaptı.

DEM Parti, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını Van'da bulunan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) binasında yaptı. Toplantının ardından ise kent merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Van’da konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "31 Mart’ta kaybettiniz. Bu yanlış hesaptan dönün" dedi. Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ise, Abdullah Zeydan’a mazbatası iade edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. 
 
YSK’YA ÇAĞRI
Van’da konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuşmasında şunları söyledi: 
“Buradan YSK'ya da seslenmek istiyorum bu siyasi kompluya alet olmayın. Sizler Abdullah Zeydan'a kendi ellerinizle onay verdiniz. 'Aday olabilirsiniz' dediniz. Şimdi kararınızın arkasında durun. Seçimde hezimete uğrayan bu iktidarın etkisnde kalmayın Van halkının gözü vereceğiniz adil karardadır. Umuyorum ki bu halkın irtadesini yok saymayacaksınız.” 

"O MAZBATAYI KABUL ETME"
Bakırhan sözlerini şöyle sürdürdü:

Diyarbakır vekilinden “19 Mayıs” raporu! Diyarbakır vekilinden “19 Mayıs” raporu!

“Bir çağrımız da AKP'nin adayınadır. Kürtsen, insansan, inançlıysa, bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme, mazbatayı kabul etme. Yarın Van halkını arasında, Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. Bu halkın iradesini gasp edecek AKP-MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur. İyilik yapanı da onurlu duranı da kumpas oyunlarına da alet olmayanları unutmaz. Vicdanlı, onurlu, baş dik bir şekilde kendi bögende halkının arasında dolaşmak istiyorsan Abdullah ve Neslihan başkanın hakkı olan başkanlığa elini uzatma.”

Kaynak: Haber Merkezi