UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan surları ve Hevsel Bahçeleri, İslam dünyasında 5. Harem’i Şerif olarak bilinen tarihi Ulu Camisi, Dört Ayaklı Minaresi, On Gözlü Köprüsü, onlarca sahabenin kabri bulunan İç Kalesi ve daha birçok tarihi eserleri olan medeniyetler şehri Diyarbakır’ın tarihte hangi devlete başkentlik yaptığını biliyor musunuz?
PEK ÇOK MEDENİYETİN STRATEJİK VE İDARİ MERKEZİ
Diyarbakır, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, ancak başkentlik yaptığı en bilinen medeniyet Akkoyunlular dönemindedir. 14. yüzyılda Akkoyunlu Devleti'nin başkenti olarak önemli bir merkez haline gelen kadim şehir Diyarbakır, Akkoyunlular devleti dışında, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin stratejik ve idari merkezi rolünü üstlenmiştir. 1403-1468 yılları arasında Akkoyunlular Devleti'ne başkentlik yapan kent, daha sonra Şii Safevîler ve akabinde Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimine girmiştir.
AKKOYUNLULAR KİMDİR?
14. yüzyılda Oğuz Türkleri'nden Bayandurlu Hanedanı'nın kurmuş olduğu bir devletti. Horasan'dan Fırat'a ve Kafkas Dağları'ndan Umman Denizi'ne kadar uzanan topraklarda egemen olmuşlardır. Safevi şeyhi İsmail 1501 yılında Nahcivan’da Elvan'ı yenip Tebriz'i ele geçirmiş ve Safevi devletini kurmuştur. Akkoyunlu hükümdarı Murad ise 1503'de Hemedan'da yapılan savaşta yenilip kaçmıştır. 1514 yılında Murad geri dönse de başarılı olamamış ve resmen Akkoyunlu devleti yıkılmıştır.