Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Maraş merkezli 11 ili etkileyen Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hemen ardından bu illerde kendi sorumluluğundaki yapılarla ilgili başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki Diyarbakır, Mardin, Batman ve Bingöl'deki 184 yapıda hasar tespit çalışması yapıldı.

Diyarbakır'da 500 Yıllık Dört Ayaklı Minare'nin Restorasyonu Sona Erdi 2

DÖRT AYAKLI MİNARE'DEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da depremden etkilenen tarihi yapılar arasında yer alan ve hafif hasar gören Dört Ayaklı Minare'nin restorasyonuna 5 Mart 2024 tarihinde başlanmıştı. Dün ise Dört Ayaklı Minare'deki restorasyon çalışmalarının sona erdiği görüldü.

DÖRT AYAKLI MİNARE'NİN TARİHÇESİ

Akkoyunlular döneminde yaptırılan Şeyh Mutahhar Camisi'ne ait yekpare dört sütun üzerinde inşa edilen Dört Ayaklı Minare, 1500 tarihinde Akkoyunlu Sultanı Kasım Bey tarafından İslam’ın Hanefi, Şaafi, Hambeli ve Maliki mezheplerini simgeleyen 4 sütun üzerine inşaa edildi ve dünyada bir benzeri bulunmuyor.

Diyarbakır gül şehri oluyor Diyarbakır gül şehri oluyor

Diyarbakır'da 500 Yıllık Dört Ayaklı Minare'nin Restorasyonu Sona Erdi 3

AKKOYUNLULAR TARAFINDAN İNŞA EDİLMİŞTİR 

Kasım Han tarafından yaptırılan Şeyh Mutahhar Ca­mii’sinin “dört ayaklı minaresi” yekpare dört sütun üzerinde inşaa edilmiş anıtlardandır. Camii Şeyh Mutahhar türbesinin bulunduğu arsa üzerinde inşa edildiği için bu adı almıştır. Minaresindeki kitabesinde camiinin 1500 tarihinde Akkoyunlu sultanı Kasım Bey’in zamanında yapıldığı yazar. 4 yalın sütun ile başlıklar üzerinde oturan kare mimarisi ile Anadolu camiileri içinde tek örnek oluşturmaktadır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK